3-D pneumatika Michelin Vision

Výrobce pneumatik Michelin přišel s novou koncepcí výroby kol. Bezvzduchová pneumatika budoucnosti se vytváří 3-D tiskem.

Jednodílná konstrukce pneumatiky Vision je založena na modelu Tweel, představenou v roce 2005. Tweel je kolo bez pneumatiky používaný na zahradních sekačkách, na nakladačích řízených smykem a golfových vozících. Ale oproti Tweel, který má na podporu běhounové vrstvy několik párů paprsků, kolo Vision používá pět vzájemně propojených paprsků. Přičemž je běhoun vytisknut na vnější straně.

Prezident a generální ředitel společnosti Michelin Jean-Dominique Senard řekl: „Naše společnost s technologií 3-D tisku již pracuje, proto byla volba jasná. 3-D kovový tisk také používáme k výrobě forem pro pneumatiky. Když se běhoun na pneumatice Vision opotřebí, natiskneme nový, nebo ho vyměníme za zimní běhoun.“ V pneumatice se také nacházejí vnitřní senzory, které snímají stav pneumatiky a komunikují s vámi díky mobilní aplikaci. Například jsou schopné požádat o schůzku s prodejcem.

Pneumatika Vision může být vyrobena ze širokého výběru materiálů. Koncepční vzorek pneumatiky Vision je vyroben z kartonu, bambusu, sena, kůry, plastového a elektronického odpadu, papíru a melasy. Díky tomu je pak pneumatika po skončení životnosti recyklovatelná.

Projekt Vision započal v roce 2016 s příspěvkem od světových spotřebitelů. „Pneumatika Vision je plánována jako spotřebitelský výrobek a doufáme, že na trh bude uvedena během 3 až 4 let,“ uvedl Senard.

zdroj foto: http://www.michelin.com/