Bridgestone doufá, že příchod zimního období, nebude přívalem neštěstí

Klesající teploty v posledních dnech, mohou být nepříjemným zážitkem pro mnoho motoristů. Bridgestone proto nabádá řidiče k opatrnosti.

S příchodem nízkých teplot v současné době, volá generální ředitel společnosti Bridgestone na řidiče, aby přijaly některé jednoduché návyky, které jim pomohou být v bezpečí za každých okolností. Robin Shaw řekl: “ Jízda v zimních podmínkách je něco, na co se každý musí připravit. Nejde jen o to mít správné pneumatiky. Také chování řidiče je důležité při těchto podmínkách, každý potřebuje pochopit a přizpůsobit se různým zimním nebezpečím. Je proto velmi důležité připravit nejen naše vozidla, ale i sami sebe, když začne být velmi chladné počasí.“

Mezi základní doporučení stále patří kontrola pneumatik. A to konkrétně předepsaný tlak a hloubka vzorku. Právě tyto dva faktory mnozí řidiči stále podceňují.

Některé doporučení, které pronesl Robin Shaw:

Pravidelně kontrolujte trakci a přilnavost při jízdě v náročných podmínkách. Vozovky se mohou významně měnit v krátké době nebo vzdálenosti v zimním období. Brzděte s mírným tlakem, abyste zjistili přilnavost a přizpůsobte ji svou jízdu, v případě potřeby reagujte na neustále se měnící jízdní podmínky.

Podhuštěné pneumatiky znemožňují motoristům zabrzdit a manévrovat včas a bezpečně. Také napomáhají větší spotřebě paliva a rychleji se opotřebovávají. Informace o předepsaném tlaku v pneumatikách lze nalézt v návodu k obsluze, na vnitřní straně sloupcích dveří nebo pod víčkem palivové nádrže.

Kontrolujte předepsanou minimální hloubku dezénu, která je 4 mm. Poslouží Vám k tomu buď některý z měřících přípravků, nebo takzvané TWI kontrolní body po obvodě pneumatiky.

Vyhněte se používání tempomatu v mokrých, zledovatělých nebo zasněžených podmínkách. Udržujte si kontrolu nad zrychlováním a zpomalováním za všech okolností.

Maximalizujte přilnavost pneumatik při různých jízdních manévrech. Nebrzděte přímo v zatáčce, ale už před ní. A plyn postupně přidávejte až při výjezdu ze zatáčky.

Vyhněte se jízdě v nepříznivých povětrnostních podmínkách. Vaše bezpečnost je na prvním místě.