Continental odhalí realistický koncept pneumatik budoucnosti Conti C.A.R.E.

Na letošním autosalonu IAA ve Frankfurtu představí společnost Continental komplexní technologický systém Conti C.A.R.E. Jeho název je zkratkou za Připojené, Autonomní, Spolehlivé, Elektrifikované. Co si pod tím ale představit? V podstatě jde o vyladěné propojení technologie kol a pneumatik, které je zaměřené na budoucí požadavky elektrických a autonomních vozidel, jak soukromých, tak i sdílených.

\"\"

V kombinaci s webovou aplikací ContiConnect Live tvoří Conti C.A.R.E. flexibilní systémové řešení, které může poskytnout prostředek pro správu pneumatik pro budoucí flotily robo-taxi a další vozové parky.

Pneumatiky systému Conti C.A.R.E. mají senzory zabudované do samotné struktury pneumatiky. Tyto senzory generují a průběžně vyhodnocují data týkající se hloubky vzorku, možného poškození, teploty pneumatik a tlaku v pneumatikách. Tento monitorovací systém, který se nazývá ContiSense, pomocí Bluetooth přenáší informace o stavu pneumatik do aplikace ContiConnect Live, která jak bylo zmíněno umožňuje efektivní správu vozového parku.

\"\"

Další inovativní myšlenkou tohoto konceptu je aktivní nastavování tlaku v pneumatikách pomocí odstředivých kompresorů zabudovaných do kola. Jak vozidlo zrychluje, odstředivé síly uvnitř kola působí na písty kompresoru a vytvářejí stlačený vzduch. Tato technologie PressureProof udržuje tlak v pneumatikách neustále v ideálním rozmezí a pomáhá dosáhnout snížení emisí CO2. Přebytečný stlačený vzduch se ukládá v integrované nádržce. Technologie PressureBoost poté využívá tento vzduch k rychlému přizpůsobení tlaku v pneumatikách různým jízdním situacím.

\"\"

Conti v rámci propracovaného konceptu C.A.R.E. představí i technologii SilentWheel, což je modifikovaný ráfek kola, který snižuje vibrace generované při jízdě a poskytuje tak nepoznaný komfort jízdy.

Systém působí nejenom zajímavě, ale především na rozdíl od jiných konceptů není pouhou návnadou pro novináře a sociální sítě a opírá se o skutečné potřeby řidičů a majitelů aut. Stojí na reálných technologiích a může být skutečně v dohledné době uveden do praxe. Palec nahoru.

 
Images by Continental Reifen Deutschland GmbH.