Koncem měsíce otevře Nexen Tire u Žatce svou první evropskou továrnu

Koncem měsíce dojde ke slavnostnímu otevření velké továrny na pneumatiky Nexen Tire u Žatce v Ústeckém kraji.

\"\"

Ceremonii navštíví Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR, Travis Kang, generální ředitel jihokorejského Nexenu a Byung-Joong Kang, předseda představenstva Nexen Tire, sejdou se 28. srpna, aby oslavili úspěšné dokončení další fáze projektu. V rámci sloganu \“Nová vlna pro budoucnost\“ přestřihnou pásku výrobního a zároveň vývojového centra, které dokáže okamžitě aplikovat špičkové technologie ze svých globálních výzkumných a vývojových pracovišť.

\"\"

Továrna ale už nějakou chvíli funguje, ve zkušebním provozu je už od konce dubna 2019 a oslavila expedici prvních pneumatik. Slavilo se korejským způsobem, který zahrnoval křest korejským vínem z rýže a následnou modlitbu za úspěch budoucí sériové výroby. Ta je prozatím schopna zvládnout cca 3 miliony pneumatik ročně, ale po zahájení plného provozu žatecké továrny, což se plánuje na rok 2022, by mohla expedovat přes 11 milionů gum za rok. V této fázi by měla továrna mít až 1.500 zaměstnanců, což už je pořádný kolos. Celkem plánuje korejská společnost v ČR proinvestovat přes 21 miliard Kč.

\"\"

Nexen Tire Europe se nachází v průmyslové zóně Triangle v Žatci rozprostírá se na 650.000 metrech čtverečních. Žatec je teprve druhým výrobním závodem Nexen Tires mimo Koreu, ten další se nachází v Qingdau v Číně.

Takový kolos se nerodí snadno, o jeho umístění bylo rozhodnuto v 2014 a od té doby došlo i k několika odkladům, které byly způsobeny přehodnocením načasování investic na základě propadu prodejů pneumatik v Evropě. Tehdy se finanční experti shodovali v tom, že Nexen čelí obrovským počátečním nákladům a poptávka po pneumatikách na evropském trhu nebyla uspokojivá. To vše se na jejím zrodu podepsalo. Korejci ale rozhodli, že ve svém úsilí vytrvají s vírou, že do budoucna se situace zlepší.

\"\"

S otevřením továrny u Žatce teď společnost Nexen Tire tak dokončila své čtyři hlavní celosvětové pilíře ve svém plánu pro výzkum, vývoj a výrobu:

  • NEXEN univerCITY, Ústřední výzkumný ústav v korejském Soulu
  • Evropské výzkumné a vývojové středisko
  • Centrum výzkumu a vývoje v Severní Americe
  • Závod v Evropě v Žatci

Spuštěním žatecké výroby a následným rozšířením výrobní kapacity plánuje společnost Nexen Tire posílit svou globální pozici a více se etablovat na evropském trhu. Travis Kang, generální ředitel společnosti Nexen Tire, k tomu uvedl: \“S otevřením závodu v Evropě plánuje společnost Nexen Tire vyvíjet, vyrábět a distribuovat produkty přizpůsobené evropskému trhu. S dokončením našich čtyř globálních institucí Nexen Tire můžeme představit produkty, které uspokojí naše zákazníky po celém světě a zejména v Evropě.\“

 

Images by Jan Branč/Nexen Tire Europe s.r.o.