Nokian Tyres dodala pneumatiky na nový světový rekord

Nový světový rekord se uskutečnil na letišti Seinäjoki dne 31. srpna 2016. Jednalo se o nejrychlejší auto, které jelo po dvou kolech.

Jezdec se s vozem, které bylo obuto na speciálních pneumatikách Nokian jel po dvou kolech rychlostí 186,269 km/h. Pneumatiky byly vyztužené technologií Nokian Tyres Aramid, která zaručuje velmi zpevněnou boční stěnu.

Předchozí rekord byl z roku 1997, kdy řidič Göran Eliason jel na dvou kolech rychlostí 181,25 km/h.

Tajemství technologie Aramid bočnic je extrémně silné aramidové vlákno, které se používá také v leteckém a obranném průmyslu. Tato technologie se používá například u nejnovějších SUV pneumatik.

„Vášeň a tvůrčí šílenství, které bylo nutné pro tento pokus světového rekordu je také popisem vývoje produktů Nokian Tyres. Musíme zkoušet nové věci a vyzkoušet své limity. Pouze to nám umožní vyvinout bezpečnější a trvanlivější pneumatiky pro budoucnost.“ říká Matti Morri, technický manažer pro Nokian Tyres.

Vesa Kivimäki, držitel nového světového rekordu říká: „Udělal jsem dřívější pokusy o překonání rekordu v nejrychlejším autě na dvou kolech, ty ale nebyly úspěšné. V určitém okamžiku jsem si uvědomil, že klíčem k rekordní rychlosti je mít pneumatiky, které jsou mimořádně odolné. Spolupráce s Nokian Tyres mi umožnila překonat rekord.“

Světový rekord pro nejrychlejší auto na dvou kolech byl stanovena podle pravidel definovaných Guinessovou knihou rekordů. Je potřeba auto, které je sériově vyráběno. Během jedné hodiny, musí vůz projet v obou směrech mezi rychlostními měřiči, které jsou umístěny sto metrů od sebe. Světový rekord je průměr z těchto dvou měření.