Ověnčená motocyklová klasika s novými technologiemi – to je nová Dunlop TT100 GP Radial

Dunlop představuje svou nejnovější pneumatiku reflektující rostoucí retro vlnu, oficiálně bude uvedena na závodě Classic TT Race, který začíná 17. srpna na náročném horském okruhu Isle of Man.

Dunlop TT100 GP Radial je nová pneumatika od Dunlopu pro jeden z nejrychleji rostoucích segmentů na evropském trhu s motocykly. Tím je trh retro sportovních roadsterů, který zahrnuje rozmanité stroje od BMW R NineT, přes Yamahu XSR až po třeba Kawasaki Z900RS. Objevila se spousta jezdců, kteří se snaží spojit nejmodernější výkon s historickým vzhledem.

\"\"

A na tyto řidiče Dunlop cílí. Je pravdou, že mnoho jezdců v tomto segmentu si vybere moderní gumy, jako je Dunlop RoadSmart III pro delší trasy, nebo nejnovější SportSmart TT pro příležitostnou sportovní jízdu. Rostoucí skupina majitelů motorek ale hledá autentický vzhled gum, aby doplňovaly image jejich motorky.

Dunlop TT100GP Radial čerpá inspiraci ze závodu, kde se společnosti Dunlop vždy výborně dařilo. Závod Isle of Man Tourist Trophy je motocyklový závod, který se jezdí na šedesáti kilometrovém okruhu Snaefell Mountain Course na britském ostrově Man. Kvůli členité trati s 219 zatáčkami je označován za nejnáročnější a nejnebezpečnější závod světa. Do roku 2018 si vyžádal 258 obětí na životech. A historicky nejúspěšnějším závodníkem je legendární Joey Dunlop, který získal 26 vítězství.

\"\"

A Dunlop je nejúspěšnější pneumatikou v historii Isle of Man TT, s více vítězstvími, než má kterýkoli jiný výrobce pneumatik. Před 50 lety zde zažil Dunlop svůj významný mezník, když tady jezdec Malcolm Uphill se svým Triumphem Bonneville zvítězil s nejvyšší naměřenou rychlostí 100,37 mph na pneumatikách Dunlop K81. Bylo to poprvé, kdy sériově vyráběná pneumatika pokořila hranici 100 mil za hodinu a Dunlop své K81 na počet tohoto milníku přejmenoval na TT100. Ty zůstávají ve výrobě od té doby až do dnes, což je příklad závazku firmy Dunlop nadále poskytovat pneumatiky i majitelům klasických motocyklů.

\"\"Model Dunlop TT100GP Radial si zachovává vzhled modelu TT100, ale kombinuje klasický dezén s technologií, která umožňuje využít sportovní výkon moderní retro motorky. Dezén běhounu má jen menší vylepšení, aby se zlepšila tuhost a vylepšila přesnost v zatáčkách, ale velké změny jsou pod běhounem. Radiální struktura se dočkala několika změn ve tvaru.

Přední pneu má moderní konstrukci, která usnadňuje ovladatelnost kola a Dunlop se zaměřil na to, aby nová pneumatika poskytla zpětnou vazbu potřebnou při jízdách nižší rychlostí, zejména ve městském provozu.

\"\"Zadní pneumatika má konstrukci Dunlop JLB (jointless belt) pro hladší ovládání a stabilnější kontakt s vozovkou. Tato technologie je odvozena od nejnovějších hypersportovních pneumatik Dunlop, což se hodí, protože mnoho z nejnovějších retro sportovních bajků má stejné motory a odpružení jako jejich moderní ekvivalenty a vyžadují, aby pneumatiky svým výkonem odpovídaly.

Směs použitá v gumách přináší k retro vzhledu i moderní výkon. Obsahuje oxid křemičitý, který zvyšuje poddajnost při nižších teplotách tím, že umožňuje směsi vtlačit se do povrchu vozovky, což zvyšuje přilnavost a jistotu jezdce. Tato silika směs v kombinaci s moderním polymerem Dunlop také zvyšuje životnost gumy.

\"\"

Luca Davide Andreoni, marketingový manažer Dunlop Motorcycle Europe, uvedl: \“Vzali jsme naše nejnovější technologie a zabalili je do jednoho z našich nejznámějších disignů. Ať už jezdci vlastní klasický motocykl, který si vytunili, aby dosáhli současného výkonu, nebo moderní sportovní motorky s retro vzhledem, Dunlop TT 100 GP Radial jim dodá autentický vzhled i moderní technologie.\“

Řada Dunlop TT100 GP nyní zahrnuje dvě přední a čtyři zadní velikosti. Toto portfolio pokryje více než 60 různých modelů motocyklů od 16 různých výrobců.

 

Images by Dunlop/Goodyear UK Limited