Padesát let po misi Apolla se Goodyear vrací do vesmíru kvůli dalšímu vývoji pneumatik

Společnost Goodyear se pokusí dotknout hvězd. Aby zvýšila výkonnost pneumatik, bude testovat své komponenty ve vesmíru v rámci projektu, který tento měsíc zahájí Americká národní laboratoř na Mezinárodní vesmírné stanici.

\"\"21. července odstartuje Dragon C20 poháněný Muskovými raketami Falcon 9 a tím zahájí projekt SpaceX CRS-18 s cílem dosáhnout ISS. Tentokrát s experimentem Goodyear na palubě. V prostředí mikrogravitace kosmické stanice bude Goodyear studovat tvorbu částic oxidu křemičitého, materiálu běžně používaného v pneumatikách. Shromážděním poznatků z tohoto experimentu mohou inženýři a vědci společnosti Goodyear určit, zda mohou být v pneumatikách využity jedinečné formy urychleného oxidu křemičitého, což by mohlo opět znamenat lepší výkon.

\“Goodyear doslova putoval na měsíc a zpět, aby svým zákazníkům přinesl vyšší výkonnost pneumatik,\“ řekl Chris Helsel, hlavní technolog společnosti Goodyear. \“Vesmírný výzkum posloužil jako inspirace pro mnoho inovací a my v Goodyearu jsme hrdí, že se opět můžeme zapojit díky experimentu v mikrogravitaci.\“

\"\"

Společnost není ve vesmíru žádným nováčkem. V červenci 1969 dodal Goodyear nezbytné součástky pro kosmickou loď Apollo 11. Brzdy Goodyear pomohly raketám Apolla k usazení na startovací plošině, odsávací systémy Goodyear pomohly motorům cirkulovat dusík, kyslík a vodík. Také rám okna velícího modulu Apolla byl vyroben společností Goodyear, stejně jako panel, na kterém byly přistávací přístroje namontovány.

\"\"

Když Apollo 11 při svém návratu na Zemi šplouchnul do oceánu, kapsle byla udržována ve vzpřímené poloze flotačními vaky vyrobenými také firmou Goodyear, takže se astronauti mohli v pořádku dostat do záchranných člunů. Později používali astronauté vozík k přepravě fotovybavení, nářadí na kopání a 35 pytlů, které naplnili měsíční horninou. Šestnáctipalcové pneumatiky na vozíku byly výsledkem vývojového projektu, na kterém pracovali stovky spolupracovníků provázaných díky Goodyearu.

\"\"

Astronauti na palubě ISS provedou experiment s křemíkem připraveným společností Goodyear, zatímco vědci z Goodyearu budou současně provádět stejný experiment v laboratořích společnosti, což umožní jejich porovnání. Výsledky výzkumu ve vesmíru budou zamrazeny a po cestě zpět na Zemi dále studovány.

 

Images by The Center for the Advancement of Science in Space and NASA