Výsledky testů celoročních pneumatik

Test stále populárnějších celoročních pneumatik sice nepřinesl překvapivé výsledky, ale objektivně poukázal na odstup celoročních pneumatik vůči letním a zimním. Tato otázka je v poslední době kladena velmi často.

Již několikátou sezónu po sobě na vybraných trzích výrobci pneumatik intenzivně prosazují pneumatiky celoroční. I přes rostoucí poptávku těchto kompromisních pneumatik, je těžké uvěřit jejich kvalitním výkonům, když posledních dvacet let ze stejných úst bylo doporučováno přezouvat z letních na zimní. Ale pokrok jde dopředu a to se týká i technologií při výrobě pneumatik, takže celoroční pneumatiky jsou na světě. Po uvedení bylo realizováno mnoho testů a zkoušek, při kterých se na stupních vítězů usadily značky Michelin, Goodyear a Nokian.

V testu magazínu Auto Express byly celoroční pneumatiky postaveny proti letním a zimním pneumatikám. Jak už bylo řečeno, vítězná trojka se nemění. Ovšem velkým překvapením je, že se „celoročky“ ve výkonu proti prémiovým značkám sezónních kol, už zase tak neliší. To znamená, že věta: „Jsme zemí, kde se přezouvat prostě musí.“ u propagátorů celoročních kol zrovna dvakrát neobstojí.