Význam zimních pneumatik

Každý rok se před začátkem zimy otevírá známá debata o nutnosti zimních pneumatik na vozidle. Díky určitému medializování tohoto problému, už však mnozí řidiči neváhají.

Právě díky výše zmíněnému medializování nutnosti mít zimní pneumatiky na voze při nízkých teplotách mnoho řidičů poctivě přezouvá svůj vůz, více než tomu bylo v dřívějších letech. A to i na nezasněžených cestách a ve dnech, kdy se sníh nebo náledí neočekává.

U nás v České republice během zimního období je asi z 40% suchá vozovka, z 45% mokrá a pouze v 15% je vozovka zasněžená nebo zledovatělá. Což jasně ukazuje, že v našich klimatických podmínkách není zima tak krutá, jako v severských zemích. Což zní tak, že pokud si budete dávat pozor, kdy vyjíždíte, tak zimní pneumatiky potřebovat nebudete. To je ovšem velký omyl. Přilnavost pneumatik na vozovce ovlivňuje především okolní teplota.

Takže přilnavost a Vaše bezpečí ovlivňuje to, při jakých teplotách jezdíte. Udává se, že když klesne okolní teplota pod 4 stupně, tak je nejvyšší čas mít na vozidle zimní pneumatiky. Jen tak budete v bezpečí, co se přilnavosti týče.