Zelené pneumatiky? Nová technologie z přírodního silikonu by mohla snížit valivý odpor

Německý gumárenský podnik Evonik Industries A.G. vyvinul technologii na bázi silikonu / silanu pro využití v přírodních kaučukových směsích, o kterých tvrdí, že by mohly pomoci snížit valivý odpor v pneumatikách, prozatím pro nákladní vozidla a autobusy.

Evonik se pochlubil, že úspěšně testují metody využívající technologii oxidu křemičitého pro směs na výrobu pneumatik, což by mohlo mimo jiné přinést úsporu paliva až o 8% oproti tradičním NR sloučeninám a zároveň zkrátit brzdnou dráhu, což povede k větší bezpečnosti na mokrých nebo zasněžených vozovkách.

Vliv silikonu na valivý odpor v pneumatikách je již dávno zdokumentován, jak doplnila firma Evonik, ale používal se ve směsi se syntetickým kaučukem. Evonik teď přišel se směsí nazvanou Ultrasil 91000 GR s oxidem křemičitým, který se velmi dobře osvědčil pro použití v pneumatikách pro nákladní vozidla a autobusy.

\"\"

\“Technologie oxidu křemičitého a silanu, zejména pokud se používá v tzv. zelených pneumatikách pro autobusy a nákladní automobily s vysokou úrovní spotřeby paliva, významně přispívá k ochraně klimatu,\“ řekl Jens Kiesewetter, vedoucí technického oddělení společnosti Evonik. \“Což zároveň koresponduje s nedávno uzavřenými dohodami EU o cílech pro snížení emisí CO2 pro nákladní automobily.\“

Ultrasil 9100 GR se navzdory svému specifickému povrchu podařilo dobře spojit s přírodní kaučukovou směsí. Výsledná sloučenina poskytuje vylepšenou odolnost proti oděru, což v případě pneumatik znamená vyšší kilometrový nájezd.

\“Zpětná vazba od našich zákazníků nám říká, že poptávka po ekologických pneumatikách je díky jejich výhodám velmi vysoká,\“ uvedl Bernhard Schaefer, který má na starosti kaučukové směsi. \“Jejich použití v autobusech a nákladních automobilech je stále ještě poměrně nové a budí velký zájem.\“

Firma také uvedla, že je připravena rozšířit výrobu a začít vyrábět i v závodě v tureckém Adapazari, včetně výroby z vysrážené směsi Ultrasil 9100 GR a Ultrasil 5000 GR, zaměřeného na jízdu po mokrých a namrzlých površích.
Turecký projekt, který byl zahájen v závislosti na rostoucí poptávce po inovativních silikonových směsích, bude zásobovat především zákazníky v jihovýchodní Evropě a na Středním východě.

 

Photo by Evonik.