Michelin stahuje chybně označené pneumatiky, nevyhovují zámořským požadavkům

Společnost Michelin North America Inc. stahuje zásilku chybně označených pneumatik.

Chybně označené pneumatiky jsou Michelin CrossClimate+ ve velikosti 225 / 60R16 103V XL a byly vyrobeny v týdnu mezi 18. a 24. listopadem 2018.

Všechny pneumatiky jsou označeny tímto identifikačním číslem pneumatiky: HC (ID závodu), XH (kód velikosti) 03CX (volitelný kód) a 4618 (kód data). Pneumatiky nemají před identifikačním číslem požadovaný certifikační symbol DOT a nejsou označeny požadovaným UTQG, tedy životností běhounu a informacemi o trakci a teplotách.

Tyto pneumatiky jsou jinak zcela v pořádku a jsou bezpečné, ale dostaly se omylem do americké distribuce. Chybějící informace na bočnici jsou přitom povinné označení, které vyžaduje nařízení ministerstva dopravy USA.

Podle Michelinu k chybě došlo v evropském distribučním středisku a týkala se pouze menší zásilky pneumatik. Zásilka byla určena pro evropský trh, ale v distribučním centru ji chybně označili štítkem, který ji nasměroval do USA.

Sám výrobce uvádí, že na chybu byl poprvé upozorněn v září 2019 distributorem Tire Rack, který identifikoval 15 pneumatik bez správného označení. Společnost od té doby lokalizovala dalších pět pneumatik, takže v USA zůstává v oběhu ještě 12 nevyhovujících pneu.

Příslušní prodejci budou instruováni a počínaje 15. lednem Michelin oznámí omyl majitelům a obchodníci jim vymění pneumatiky zdarma. Výměny by měly začít 30. ledna 2020 a majitelé mohou o výměnu požádat i sami a kontaktovat přímo zákaznický servis Michelinu.

 

Images by Michelin North America Inc. and GreenCarGuide