Na rozdíl od ostatních Cooper nešetří, v Srbsku plánuje utratit 55 milionů dolarů a rozšíří výrobu

Zatímco jiní výrobci začínají škrtat investice a připravují krizové plány, Cooper Tire plánuje proinvestovat 55 milionů dolarů na rozšíření jejich výroby v Srbsku.

Společnost Cooper Tire Srbsko, dceřiná společnost společnosti Cooper Tire & Rubber Company, oznámila, že je v plném proudu na výstavbě projektu na zvýšení výrobní kapacity v závodě na výrobu pneumatik v srbském městě Kruševac. Projekt umožní závodu do konce roku vyrábět nové pneumatiky o větším průměru a ve výsledku zásadně zvýšit roční výrobní kapacitu.

Cooper celkem proinvestuje 55 milionů USD. Rozšíření závodu v Kruševacu tím ale nekončí, zmíněný projekt je zároveň základním kamenem pro potenciální dramatické rozšíření v budoucnu.

Současný projekt zahrnuje jak vylepšení vybavení, tak i rozšíření prostor a vytvoří 118 nových pracovních míst. Projekt je podporován přibližně 8 miliony USD v pobídkách poskytnutých srbskou vládou. Díky této investici bude Cooper Tire Srbsko vyrábět nové pneumatiky o větším průměru, které jsou požadovány v Evropě a na dalších globálních trzích. Celková roční výrobní kapacita v závodě Kruševac vzroste po dokončení této expanze zhruba o třetinu a zároveň vytvoří podmínky, díky kterým bude možné současnou výrobu dokonce zdvojnásobit.

„Cooper Tire Srbsko podstatně zvyšuje kapacitu výroby pneumatik v našem závodě Kruševac, které je klíčovým zařízením v globální výrobní síti Cooperu, dodává pneumatiky vysoké kvality do Evropy a na další globální trhy,“ řekl Brad Hughes, prezident a generální ředitel společnosti Cooper. „Tento projekt umožní zařízení vyrábět pneumatiky pro lehké nákladní automobily, včetně pneumatik 4×4 a pneumatik s velkým průměrem až do 22 palců, to vše vedle pneu pro osobní automobily a sportovní užitkové vozy (SUV), které zde v současné době vyrábí.“

Cooper nekoupil Trayal zrovna v nejlepším stavu, závod zažil poslední modernizaci před 35 lety

Společnost Cooper koupila závod v Kruševacu, který dříve provozovala společnost Trayal Corp., počátkem roku 2012 za zhruba 17,4 milionu USD s počátečním plánem investovat desítky milionů dolarů na modernizaci zařízení, které bylo v té době 35 let staré. Továrna sídlící asi 150 km jižně od Bělehradu dostává od srbské vlády pobídky a poskytuje další pomoc s projektem. Společnost Cooper mluví o srbské továrně jako o jedné z nejvýznamnějších amerických investic v Srbsku vůbec.


Images by Cooper Tire & Rubber Company, Servo Mihalj Inženjering d.o.o., MAŠINOPROJEKT KOPRING JSC.