Ojeté pneumatiky budou mít značku kvality

Národní asociace distributorů pneumatik (NTDA, National Tyre Distributors´ Association) žádá uvedení nové značky kvality a akreditační schéma na částečně opotřebovaných pneumatikách.

S tímto návrhem NTDA přišla po zjištění, že v posledních pěti letech bylo zabito nebo zraněno 5 375 britských motoristů díky vadným, nelegálním nebo špatně nahuštěným pneumatikám.

V říjnu 2017 NDTA provedla pod svým jménem nezávislý průzkum „Manévrovací standardy a zlepšení bezpečnosti v průmyslu pneumatik“. Průzkum ukázal, že s uvedením bezpečnostní značky na opotřebovaných pneumatikách souhlasí téměř 90% motoristů. Tato bezpečnostní značka by prokazovala, že opotřebovaná pneumatika splňuje všechny zákonné požadavky.

„Trh s opotřebovanými pneumatikami je v současné době mino kontrolu. Je velmi mnoho obchodníků, kteří neustále ignorují zákony a předpisy, prodávají pneumatiky, které neprošli žádnou kontrolou, nebyly testovány při nahuštění a tím přestavují bezpečnostní riziko nejen pro řidiče. Naším cílem je úplný zákaz prodeje použitých pneumatik, ale prozatím se zasadíme alespoň o značku pro akreditaci pneumatik z druhé ruky. Tím se trh s těmito pneumatikami stane bezpečnější,“ uvedl Stefan Hay, výkonný ředitel společnosti NTDA.