EU aktualizuje štítky pro pneumatiky, budou obsahovat údaje o přilnavosti na sněhu a ledu

Evropská unie právě přijímá nové evropské právní předpisy o označování pneumatik. Stručně řečeno, EU aktualizuje pravidla s cílem přidat informace o chování pneumatik na sněhu a ledu přímo na povinný štítek s informacemi pro zákazníka. Současně plánuje rozšířit rozsah povinných informací o údaje o opotřebení/počtu možných najetých kilometrů, jakmile budou k dispozici vhodné testovací metody.

Dále se Rada vyjádřila ohledně označování repasovaných pneumatik, které hodlá opět zavést po schválení nebo vyvinutí odpovídající testovací technologie.

Anton Anton, ministr energetiky Rumunska a předseda Evropské rady k tomu uvedl: “Stanovisko Rady objasňuje a rozšiřuje rozsah regulačního rámce. Aktualizujeme štítek a do platnosti vejde nařízení o zahrnutí informací o přilnavosti na sněhu a ledu. Nové požadavky na umístění etiket, a to i pro zásilkový prodej a prodej po internetu, zlepší jejich dohledatelnost pro zákazníky a zajistí, že klienti budou při rozhodování o nákupu plně informováni. Nařízení také zlepšuje vymahatelnost tím, že vytváří povinnost registrace pneumatik v databázi výrobků.”