Pneumatiky budou samy vyrábět elektřinu během jízdy, japonský výzkum je v plném proudu

Pneumatiky vám budou možná brzy vyrábět elektřinu. Japonští inženýři totiž vyvíjejí novou technologii, která umožňuje pneumatikám generovat energii během jízdy.

Firma Sumitomo Rubber Industries Ltd. ve spolupráci s profesorem Hiroshim Tanim z Kansaiské univerzity, vyvinula technologii pro výrobu elektrické energie z pouhé rotace pneumatiky.

\"\"

Tento proces zahrnuje instalaci zařízení na výrobu energie (harvester) uvnitř pneumatiky, kde využívá statické elektřiny vyskytující se v pneumatice a tu přemění na čistou energii. Konkrétně pracuje se třecím nabíjením, které generuje elektrickou elektřinu pokaždé, když se pneumatika deformuje v rámci otáčení. V podstatě tedy přeměňuje mechanickou energii přímo na elektřinu,

\"\"

Zařízení bylo vyvinuto v rámci programu Sumitomo pro vývoj technologií zaměřených na zlepšení bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Projekt konceptu inteligentních pneumatik vznikl jako odpověď na současný vývoj v automobilovém průmyslu, kde dochází k čím dál častějšímu využívání senzorů a dalších zařízení vyžadujících napájení, zejména u vozů s autonomními systémy. Inženýři věří, že Energy Harvester by mohl mít praktické využití jako zdroj energie pro senzory používané v systému TPMS (systém monitorování tlaku v pneumatikách) a dalších automobilových zařízeních, které nyní potřebují přívodní kabel nebo baterie.

Společnost uvedla, že dále bude pokračovat v práci na výzkumu s podporou Japonské agentury pro vědu a techniku.


Images by Sumitomo Rubber Industries, Ltd. and H Tani Mechanical Engineering Department, Kansai University