Covid-19 ochromuje trh. Zavírají Michelin, Cooper, Pirelli, Bridgestone i Continental

Téměř všichni větší výrobci postupně oznamují konec výroby.

Společnost Michelin North America Inc. se připojila k řadám výrobců pneumatik a zastavila výrobu pneumatik v USA a Kanadě. Michelin však uvedl, že některé závody zůstanou v provozu a budou poskytovat pneumatiky nezbytně nutné pro zachování chodu států.

Závody Michelinu v Novém Skotsku v Kanadě budou jedny z uzavřených

Společnost neuvedla podrobnosti o tom, které továrny se zavřou nebo které zůstanou otevřené, ale uvedla, že kvůli COVID-19 začíná proces dočasné odstávky. Uzavírka potrvá nejméně po dobu 14 dnů. Distribuční a logistické aktivity budou nadále pokračovat s využitím stávajících zásob.

Společnost Cooper Tire & Rubber Co. zavřela své závody na výrobu pneumatik v USA a Mexiku počínaje 21. březnem 2020. Proces postupného snižování výroby v závodech začal 21. března a zařízení by měla být uzavřena na dva až tři týdny. Časové osy budou v případě potřeby upraveny. Společnost také nyní zvažuje ukončení svých evropských operací. Závody společnosti Cooper v Číně, které byly znovu otevřeny před několika týdny, zůstávají v provozu a navyšují výrobu.

Pirelli Tire North America ve snaze chránit zdraví a bezpečnost svých pracovníků během pandemie COVID-19 od 22. března započne uzavírku provozu ve svém závodě v Římě.

Celkovou uzavírku plánuje započít 29. březnem. Ta bude trvat nejméně týden a je reakcí na nutnost dezinfekce celého zařízení a také tak reagují na nižší poptávku trhu. Omezení produkce povede ke snížení počtu zaměstnanců, k zajištění bezpečnosti zaměstnanců. Pirelli bude sledovat vývoj situace a jsou připraveni na přijetí dalších opatření, pokud to bude nutné.

V USA Pirelli zatím nezavírá, ale plánuje omezit výrobu. V Evropě ovšem zavírat bude. K dočasnému zastavení výroby už přistoupili ve svých továrnách v Burtonu na Trentu a v Carlisle. Odstávka začíná 23. března. Zavře také závod ve Slatině v Rumunsku, a to prozatím ve dnech 23. až 31. března. Závod, který vyrábí automobilové a motoristické pneumatiky má kolem 4 000 zaměstnanců.

Továrna Bridgestone ve Warren County ve středním Tennessee

Přidává se i Bridgestone, ta oznámila odstavení svých výrobních linek v Severní a Latinské Americe. Dočasné odstavení začne o víkendu 21. března a všechna zařízení plánují obnovit normální provoz v neděli 12. dubna, případně dříve.

Výrobce Continental také omezí svou výrobu v některých závodech, včetně evropských, a to až do odvolání. Společnost Continental potvrdila, že její úsporná opatření zahrnují v některých případech úplné zastavení výroby.

Zavírají také samotné automobilky jako Daimler, VW včetně Škodovky, Fiat Chrysler, BMW a Ford. Dopad spojený s pandemií bude bezprecedentní.


Pictures by Bridgestone Americas, Inc., Pirelli & C. SpA a The Michelin Group