Michelin končí u Formule E! Nahradí ho Hankook

Společnost Hankook Tire & Technology si zajistila smlouvu na dodávku závodních pneumatik pro mistrovství světa Formule E od sezóny 2022, kde nahradí Michelin coby pneumatikového partnera.

Změna dodavatelů pneumatik úzce souvisí s nástupem třetí generace závodních automobilů označovaných prostě jako Gen3, které budou lehčí a výkonnější. K partnerství Hankook uvedl, že využije inovativních technologie a konektivity, aby vytvořil pneumatiky na míru této závodní sérii, kde se závodí téměř výhradně na uličních okruzích. Hankook ani FIA nekomentovaly délku smlouvy ani její hodnotu.

Hankook také uvedl, že pneumatiky, které pro tuto řadu vyvine, nabídnou velmi nízký valivý odpor, který pomůže zvýšit účinnost elektrických vozidel a představí materiály biologického původu s důrazem na trvalou udržitelnost. „Výběr naší společnosti koresponduje s posunem Formule E k udržitelnému růstu a jsme rádi, že jsme součástí této cesty jako jejich partner pro Gen3,“ řekl technologický prezident Hankooku Tyre Sooil Lee. Podle nového dodavatele už přední výrobci elektrických automobilů používají pneumatiky EV Hankook jako originální vybavení svých silničních vozidel. Nyní se společnost připojí k úsilí o vytvoření lepšího a čistšího světa ve formuli E tím, že poskytne svou technologii zaměřenou na budoucnost pneumatik i závodním speciálům.

Model Gen3, který se bude používat po tři období do roku 2025, musí být o 120 kg lehčí, než současný model Gen2. Maximální výkon automobilů je nastaven na 470 hp (350 kW) v kvalifikačním režimu i v útočném režimu během závodu, což přináší měřitelně vyšší poměr výkonu k hmotnosti, s nimiž se musí pneumatiky vypořádat. Výrobce se bude měnit i u baterií, kde se do hry vrací Williams Advanced Engineering a nahradí McLaren Applied Technologies.

Společnost Michelin byla dodavatelem pneumatik Formule E a technologickým partnerem od doby, kdy byla v roce 2013 série spuštěna. FIA obnovila v roce 2015 smlouvu o pneumatikách Michelin do sezóny 2021. Hlasování FIA nyní rozhodlo o změně.


Images by Hankook Tire & Technology Co. Ltd. and Formula E Operations Limited