Nokian přichází s pneumatikami pro lehká nákladní vozidla

Společnost Nokian Tyres vyvinula prémiové zimní pneumatiky pro lehké nákladní vozy s názvem Hakkapeliitta LT3, které pro oblasti, kde to vyhláška povoluje, nabídnou i hroty z nerezové oceli.

Pneumatika Hakkapeliitta LT3 je podle Nokianu vyvinutá tak, aby bezpečně a spolehlivě zvládala i ty nejextrémnější zimní podmínky. Nad svými předchůdci vyniká především hloubkou svého agresivního dezénu a již zmíněným novým konceptem ocelových hrotů.

Navíc model LT3 překonal svého předchůdce LT2 ve stabilitě a zpřesňuje reakce na pokyny řízení. Nad LT2 vítězí i díky větší přilnavosti v zimních podmínkách, především ve vlhku a v rozbředlém sněhu.

Jako cílové trhy Nokian označil Severní Ameriku, severské země Evropy, střední Evropu a Rusko. Pneumatika bude dostupná ve variantě s hroty i bez.

Aby byla zajištěna co nejvyšší odolnost pneumatiky, investoval Nokian do vývoje celosvětově prvních hrotů z nerez oceli navržených pro extrémní podmínky. Koncept těchto arktických hrotů vychází z návrhu nového tvaru, nového složení materiálu a zvýšení odolnosti v zimních podmínkách. Nerezové bodce odolávají korozi, takže “eltétrojky” dokáží mnohem déle vzdorovat soleným vozovkám.

Navíc k novému materiálu hrotů byl přepracován i design středové části běhounu, což zvyšuje stabilitu a propracované lamely zajišťují vynikající záběr a přilnavost v zatáčkách. Jak uvedl manažer vývojového oddělení Tommi Ajovitta, nové hroty jsou 12,7 milimetrů dlouhé, tedy o 2 mm delší u modelu LT2, čímž se zajistí delší životnost pneumatik.

Dalšími klíčovými vlastnostmi jsou:

  • Systém “Arctic Grip” zaměřený na přilnavost, ten  obstará odolnost proti protržení nebo poškození pneumatiky a je navržen pro nejnáročnější podmínky
  • Nový agresivní dezén ve tvaru šipky a vylepšený běhoun zvyšuje stabilitu a zpřesňuje reakce, dosáhne tak výjimečné zimní přilnavosti a vynikající ovladatelnosti vozidla
  • díky hlubším drážkám mají pneumatiky větší odolnost vůči aquaplaningu na rozbředlém sněhu a zároveň při jízdě v hlubokém sněhu vynikají lepšími samočisticími schopnostmi
  • Technologie aramidových bočnic poskytuje novou úroveň odolnosti a ochrany v náročných jízdních podmínkách

Tyto pneumatiky jsou nabízeny v celkem šestnácti typech, o průměrech 16 až 20 palců v rychlostní kategorii Q a jsou již dostupné i u našich prodejců.