Bezvzdušné UPTIS od Michelinu jdou do další fáze, výrobce oznámil rok uvedení

Začátkem prázdnin jsme psali o pneumatikách UPTIS (jedinečný pneusystém odolný proti propíchnutí). Nyní je projekt ve fázi prvních ostrých jízd a výrobce zveřejnil, kdy se pneu dostanou do prodeje.

Sám Michelin uvádí, že posledních 130 let své existence neustále inovuje, aby vylepšil všechny možné vlastnosti pneumatik. Až do UPTIS ale žádná z jejich úctyhodných inovací nedokázala vyřešit problém defektu – píchnuté gumy. Teď je tu ale UPTIS, což je v současnosti jediným řešením na trhu pro osobní auta, které je odolné proti propíchnutí, aniž by se byly učiněny ústupky u jiných vlastností gumy.

\"\"

Michelin gumě věří natolik, že prohlašuje, že při použití této pneumatiky nemusejí řidiči mít v kufru rezervní pneu nebo sadu na opravu pneumatik. Protože UPTIS je odolný proti propíchnutí a netýkají se jich žádné další problémy spojené s tlakem, nabízí řidičům klid a zlepšuje mobilitu v oblastech, kde jsou silnice ve špatném stavu. Což mimo jiné znamená, že Indie a Čína budou dva hlavní trhy, které se UPTIS chystá dobýt. Je to také ideální řešení pro automobily budoucnosti, ať už autonomní nebo elektrické.

UPTIS je reinkarnovaným projektem VISION, což byl avantgardní koncept představený na summitu Movin\’on v roce 2017. Dokazuje to, že ambiciózní koncepty Michelinu v oblasti udržitelné mobility jsou reálně dosažitelné. Odhaduje se, že 20% pneumatik je předčasně sešrotováno kvůli defektu nebo nepravidelnému opotřebení způsobeného ztrátou tlaku. UPTIS tento problém řeší svým airless designem.

\"\"

Michelin vyvíjí UPTIS s partnerem General Motors, se kterým bude společně rozvíjet tuto novou technologii i nadále. Obě firmy plánují dostat UPTIS na trh do roku 2024. Momentálně je projekt ve fázi příprav pro výkonnostní testy v reálných podmínkách.

 

Images by Manufacture Française des Pneumatiques Michelin