Bridgestone spustí revoluci v golfu – nové míčky představují největší změnu za 20 let

Asi pro vás nebude novinkou, že japonský konglomerát Bridgestone je také jedním z nejvýznamnějších výrobců golfových míčků. Nyní představil novou a podle svých slov průlomovou rodinu golfových míčků 2020 TOUR B.

Řada TOUR B je potažena nově vyvinutou vrstvou REACTIV Urethan, díky které lze dosáhnout delších odpalů driverem i přesnější kontroly nad míčkem. 2020 TOUR B jsou nabízeny ve 4 různých modelech, z nichž každý je navržen tak, aby vyhovoval jiné síle švihů: TOUR BX a TOUR B RX jsou určeny pro golfisty s běžnou odpalovou rychlostí a TOUR B XS a TOUR B RXS pro hráče s odpalem přesahujícím rychlost 170 km/h.

Už od nástupu uretanových míčků v letech po roce 2000, které byly dílem průkopnických inženýrů Bridgestonu ve spolupráci s Tigerem Woodsem, se návrháři míčků perou s faktem, že pokud chtěli dát míčku delší letovou dráhu, museli obětovat určitou úroveň kontroly na greenu a naopak. V roce 2020 se ale Bridgestone a Tiger znovu spojili a s pomocí téměř 900 inženýrů z celého světa zabývajících se pryží vytvořili revoluční golfový míček bez kompromisů.

„Přerod řady Tour nebylo něco, co se událo přes noc, na nové technologii, která to vše umožnila, jsme pracovali roky,“ řekl Elliot Mellow, Golf Ball Marketing Manager pro Bridgestone Golf. „Věděli jsme, že s tradičními uretanovými povrchy jde ruku v ruce zásadní problém, který jsme zkrátka museli rozlousknout. Golfisté si vždy museli vybrat mezi délkou odpalu, nebo ovladatelností rotace. S povrchem REACTIV ale vstupujeme do nového věku golfu. Je pozoruhodné, že tato nová vrstva zvládne delší vzdálenost a větší rotaci při použití jediného míčku, čímž poskytuje golfistům lepší výkon při všech typech úderů.“

REACTIV je první chytrý uretan v golfovém světě. Modifikuje údery hrané například v okolí jamkoviště a přilehlých bunkrů, kdy díky měkké vrstvě tlumí náraz a poskytne tak větší rotaci a kontrolu. Přitom zároveň dokáže poskytnout vysokou odolnost při silných úderech na odpalu a rána má větší razantnost, čímž docílíte delší vzdálenosti odpalu. Materiál totiž reaguje odlišně v závislosti na síle nárazu. V podstatě po prudkém nárazu driveru se REACTIV odrazí rychleji než jiné uretanové materiály, čímž se zvyšuje rychlost a tím letí míček dále. Při jemnějším dotyku zůstává míček déle na líci hole, což umožňuje hráči udělit míčku více rotace a přesněji ho ovládat při krátkých úderech.

„Zatímco jiní výrobci se zaměřují na marketingový humbuk a kosmetická vylepšení, my jsme se zaměřili na výrobu míčku s lepším výkonem,“ řekl Dan Murphy, prezident a generální ředitel společnosti Bridgestone Golf. „Technologie REACTIV je nejdramatičtější změnou v konstrukci míčků od roku 1999, kdy jsme celé odvětví přesměrovali z do té doby používaného latexu ze stromu balata k uretanu. Kombinace Tigera s inženýry společnosti Bridgestone Tire se zkrátka ukázala jako nezastavitelná receptura. Tato nová technologie předefinuje to, co profesionálové a amatéři očekávají od golfového míčku.“

A podobně to vidí i divočák Tiger. „Pracoval jsem s týmem výzkumu a vývoje společnosti Bridgestone téměř 20 let, takže vím, že v oblasti inovací golfových míčků jsou lídrem trhu, ale posledních pár let to zašlo ještě dál,“ řekl Woods. „S vývojářským týmem jsem spolupracoval velmi úzce a pod tento design jsem se podepsal výrazněji, než pod jakýkoli jiný míček v mé kariéře. S materiálem REACTIV jsme se dostali na zcela novou úroveň. Poskytuje ten přesně správný pocit, přesnost rotace přesahuje to, co dokázal předchozí uretanový míček a z odpaliště letí vyšší rychlostí,“ zakončil Tiger.

Řada Bridgestone TOUR B půjde do maloobchodního prodeje 14. února 2020 a cenu má stanovenou na 44,99 $ za tucet. Kromě klasické bílé verze budou RX a RXS k dispozici také v opticky kontrastní žluté barvě.

 

Images by Bridgestone Golf, Inc.