Bridgestone spolupracuje s věznicí. Rozhodl se tak řešit nedostatek pracovníků a vězňům zvýší uplatnění na trhu práce

Ve snaze řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků v pneumatikovém průmyslu se Bridgestone spojil s anglickou věznicí HM Featherstone. Získal tak možnost pracovat se stabilními zaměstnanci a vězňům na oplátku nabídne školení a praxi ve výrobě nákladních pneumatik a vězni mají možnost zažít denní rutinu běžného zaměstnance.

Díky tomuto spojení může až 30 studentů z Featherstone získat akreditaci IMI (Institute of Motor Industry) a kvalifikaci Bridgestone REACT technik, což je mechanik způsobilý v oblasti oprav a bezpečnosti komerčních pneumatik a kol. Kromě toho absolventi kursu získají veškeré vybavení – včetně vlastního přívěsového přepravníku, na jehož výrobě se absolventi podílejí v dílně během praktického výcviku.

Bridgestone tak podnikl jedinečný krok ke spolupráci s věznicí s nižším stupněm ostrahy ve střední Británii, aby zvýšil kvalifikaci uchazečů o zaměstnání a zároveň pomohl průmyslu, který v současné době potřebuje techniky. A podle reakcí vězňů samotných sami jim už samotný fakt, že jim někdo věří, dává naději a nový, pozitivní pozitivní pohled na budoucnost.

Jeden z vězňů už potvrdil, že plánuje kariéru ve zpracování pneumatik i poté, co bude propuštěn. Řekl: „U nás není dostatek pracovních míst a ta, která přichází v úvahu, vyžadují kvalifikaci, rekvalifikace ale stojí peníze. Tento kurz mi dává obrovskou šanci a nemohl jsem ji nevyužít. Venku na mě čeká malý chlapec a chci, aby byl na mě pyšný. Kdybych mohl udělat kariéru ve světě pneumatik, bylo by to super a chci do toho jít.“

Guvernér věznice Warren Sullivan k tomu dodal: „Vždy se snažíme vidět člověka, nikoli vězně. A také díky partnerství s Bridgestone využíváme tuto optiku společně. To, co tady Bridgestone udělal, nelze podceňovat. Můžeme vězně hodně naučit, ale rozdíl mezi běžnými domácími pracemi a tímto je je v tom, že tohle je skutečná, hmatatelná příležitost.“

„Pro mnoho absolventů kursu je to životní změna. Nejenom že jim to dává naději, ale kvalifikace z nich učiní ve vnějším světě žádanou komoditu. Vězni si i za zdmi věznice nesou stigma trestaného a může na ně být pohlíženo negativně. Ale Bridgestone vidí dále a naši absolventi je nezklamou,“ doplňuje guvernér.

Zleva: Instruktoři Stewart Hopgood a Jake Barley, šéf snižování recidivy Rachel Lindopová, vedoucí rozvoje podnikání Darren Johnson, guvernér vězenice Warren Sullivan a manažer školení a vývoje Bridgestone Paul Turner.

Manažer školení a vývoje Bridgestone, Paul Turner, k tomu řekl: “Bylo vážně skvělé přijít a vidět, jak tito kluci pracují, velmi tvrdě a s nevídanou pozitivitou. Jsou zapálení, chtějí se učit a viděl jsem tu i skutečný talent. V tomto odvětví existuje nedostatek v kvalifikovanosti a nás napadlo, že tohle může být jedinečný způsob, jak se s tím vypořádat a zároveň dát druhou šanci lidem, kteří se zoufale snaží pracovně začlenit a vytvořit si vlastní kariéru. Kvalifikace, kterou získají, je našimi zákazníky považována za zásadní a vím, že dovednosti, které tito studenti nabudou, jsou velmi vyhledávané a nedostatkové.“

„Je příjemné vidět tolik vášně a hrdosti na jejich práci a určitě jim přejeme jejich dalšího studia to nejlepší,“ dodal Paul.

 

Images by Bridgestone Corporation