Michelin zavírá továrnu v sousedním Německu, další mohou následovat

Zatímco NEXEN v Evropě otevírá nový provoz u Žatce, Michelin zavírá už druhou evropskou továrnu v několika měsících.

Společnost Michelin Group oznámila plány na uzavření závodu na výrobu pneumatik v Hallstadtu, jenž náleží k asi 4 km vzdálenému bavorskému Bamberku. Počátkem roku 2021 podnik vypne stroje a práci si bude hledat 858 zaměstnanců.

Uzavření tohoto provozu bude francouzského výrobce stát přibližně 167 milionů EUR na nenavrácených investicích a dalších výdajích souvisejících s likvidací, jež budou zaúčtovány v konsolidované uzávěrce společnosti k 31. prosinci 2019.

\"\"

V provozu byla továrna od roku 1971 a ulice, na které podnik sídlí, se už dávno jmenuje Michelinstrasse. Tento zavedený závod vyráběl 8 milionů pneumatik ročně a z linky sjížděly zejména 16 palcové pneumatiky pro osobní automobily, poptávka po nich ale zaznamenává celosvětově prudký pokles.

Na vině jsou pochopitelně strukturální změny na trhu a především vysoká cena práce v západních zemích, jinými slovy, Michelin je další společností čelící extrémně silné konkurenci asijských výrobců. Podle Michelinu firma od roku 2013 investovala na 60 milionů EUR do postupného přizpůsobování se změnám trhu.

Společnost nyní jedná se zaměstnanci závodu na podmínkách ukončení pracovního poměru. S uzavřením bamberské továrny ale Michelin v Německu nekončí, v současné době pro firmu v německých pobočkách pracuje asi 5.400 lidí.

Podobně je ohrožen také závod ve Francii s 647 zaměstnanci. Jak vyplývá z interní zprávy společnosti, provoz v La Roche-sur-Yon se nachází ve velmi znepokojivé situaci díky vývoji trhu s pneumatikami pro těžká nákladní vozidla. V zásadě jde ale o obdobné příčiny.

\"\"

Tato zpráva přichází ani ne rok poté, co Michelin oznámil uzavření podobné továrny na výrobu pneumatik v Dundee ve Skotsku, kde v roce 2020 zanikne 845 pracovních míst. Tam ale bude alespoň část provozu zachována, jen se kompletně změní na Michelin Scotland Innovation Parc – inovační centrum zaměřené na boj proti změnám klimatu. 

\"\"
Images by Scottish Enterprise and Google