Bridgestone představil inovovaný obrubník vyvinutý pro Olympiádu v Tokiu

Společnost Bridgestone Corporation, coby oficiální dodavatel pneumatik pro Olympijské a paralympijské hry, přiložil ruku k dílu při budování bezpečnějšího bezbariérového přístupu na autobusových zastávkách v Tokiu.

\"\"

Své znalosti z oblasti autobusových pneumatik a kaučuku nyní Bridgestone zúročuje ve spolupráci s pořadateli Letních olympijských her v japonském Tokiu 2020. Konkrétně se podílí na vývoji designu nového obrubníku, který umožní autobusům maximálně se přiblížit k okraji chodníku.

\"\"Konstrukce obrubníku zahrnuje speciálně vytvarované zešikmení, které zajišťuje mnohem plynulejší interakci s tvarem pneumatiky, navíc omezuje vibrace a snižuje opotřebení bočnice pneumatiky. Nový obrubník také umožní, aby byl upraven pro potřeby rozměrů běžných pneumatik a vozidel na konkrétním místě. Výsledkem je tedy výrazně menší mezera mezi obrubníkem a autobusem, což umožní snadnější a bezpečnější přístup do vozidla a ocení jej zejména lidé na vozíku, cestující s kočárky a senioři.

Nový bezbariérový dokovací systém byl poprvé představen v japonské Okayamě v červnu 2019 a nyní jej schválili zastupitelé Tokia. První instalace v Tokiu proběhne v únoru 2020 v olympijské a paralympijské vesnici, kterou projede široká škála velikostí pneumatik i samotných vozidel. Bridgestone bude s tokijskou metropolitní radou a dalšími obcemi spolupracovat i nadále a budou hledat budoucí lokality pro umístění tohoto a dalších řešení, aby z nich mohli mít lidé prospěch i po hrách v 2020.

\"\"

Společnost Bridgestone tento produkt nevyrábí ani neprodává, ale řídila proces navrhování, testování a ověřování, to vše v rámci spolupráce s urbanistickou laboratoří Národní univerzity v Jokohamě a dalšími institucemi. Bridgestone v Tokiu 2020 plánuje uvést ještě další nové technologické koncepty, které představí v nadcházejících měsících.

 

Images by Bridgestone Corporation