Nokian vyvinul vlastní systém monitorování pneumatik, nejprve jej okusí zemědělské a stavební stroje

Finský Nokian následuje trend a po vzoru dalších výrobců přichází s vlastními monitorovatelnými pneumatikami, jejichž stav budete moci sledovat přes aplikaci v telefonu.

Společnost Nokian Tyres učinila vlastní první krok k digitální kontrole pneumatik v reálném čase. Představila systém Nokian Tyres Intuitu, který tradičně zahrnuje chytré pneumatiky vybavené senzorem a mobilní aplikaci. Apka zaznamenává data ze senzorů a informuje řidiče o tlaku a teplotě pneumatik. \“Zaměřili jsme se na to, aby byl systém plug & play,\“ říká Toni Silfverberg, vedoucí prodeje a marketingu společnosti Nokian Heavy Tires. \“Prostě si koupíte pneumatiky, nainstalujete aplikaci a můžete vyrazit.\“ Systém bude nejprve k dispozici v zemědělských, lesnických a stavebnických pneumatikách, ale cílem Nokianu je rozšířit Intuitu systém na celou řadu dalších pneumatik.

\"\"

Nokian Tyres Intuitu je založen na IoT senzorech nainstalovaných v pneumatikách. Senzory snímají údaje o tlaku a teplotě pneumatik, které jsou přenášeny do aplikace běžící na mobilu a ukládají se na cloudovém datovém úložišti. Systém tak nevyžaduje žádné úpravy samotného vozidla nebo instalaci řídící jednotky.

A proč byste si měli systém instalovat? Kromě zjevné výhody, kterou je upozornění na anomálie a zvýšení vaší bezpečnosti, vidí Nokian výhodu i z obchodního hlediska. Při vlastnictví více vozidel Intuitu pomůže ve sledování efektivity celého vozového parku. \“Manažer vozového parku chce, aby vozidla zbytečně nestála. S Intuitu lze mít minimální neočekávané prostoje, navíc s maximální bezpečností a ziskovostí,\“ říká Silfverberg. Nokian Tyres Intuitu jim nabízí klid v duši tím, že ukazuje jasná data, která lze použít při preventivní údržbě.

\"\"

Navíc pokud své pneumatiky s Intuitu zaregistrujete, dostanete od Nokianu extra rok záruky navíc, což je příjemný a lákavý bonus. Do budoucna plánuje výrobce rozšířit systém o další funkce, jako opotřebení dezénu, sdílení informací s dispečinkem a další.

“Mnoho lidí stále vidí pneumatiky jako prostě pouhé pneumatiky – kousek gumy mezi strojem a zemí,“ doplňuje Silfverberg. \“U pneumatik Nokian Tyres Intuitu ale už vaše pneumatiky nejsou jen opomíjené kusy kaučuku, ale inteligentní a aktivní součásti vozu, jakými by měly být.\“

 

Images by Nokian Heavy Tyres Ltd.