Pirelli představuje přepracovanou řadu Scorpion pro SUV a elektro-SUV, obsahuje letní, zimní i celoroční pneu

Společnost Pirelli představila novou řadu pneumatik Scorpion určenou pro sportovní užitková vozidla (SUV), což je mimochodem segment vozidel, který se brza patrně stane nejoblíbenějším na světě. Nejnovější řada představuje kompletní obnovu této rodiny pneu, která se na trh SUV specializuje již více než 35 let, přičemž řada je přizpůsobena spíše pro prémiové modely a obsahuje specializované pneumatiky pro různá roční období.

Nový Scorpion byl vyvinut speciálně pro vyšší hmotnost, vysoké těžiště a jedinečnou mechaniku a jízdní dynamiku, které jsou hlavními charakteristikami moderních vozů SUV.

Tyto vlastnosti odlišují vozy SUV od tradičnějších konstrukcí automobilů, a proto vyžadují vysoce kvalitní pneumatiky na míru. Nová řada pneumatik Scorpion reaguje na tuto potřebu a přenáší mnoho technologických inovací, které společnost Pirelli nedávno představila v novém modelu Cinturato, do světa SUV se specifickými úpravami a technologiemi odpovídajícími vlastnostem těchto vozidel. Výsledkem je řada pneumatik Scorpion s nejmodernějšími dostupnými technologiemi a schopností lépe se přizpůsobit výkonům dnešních vozidel: včetně těch s „ekologickými“ pohonnými jednotkami.

Řada Scorpion má totiž nejvyšší počet homologací pro elektrické nebo plug-in hybridní vozy v celém portfoliu Pirelli, což je proces, který začal u předchozí generace a pokračuje i dnes u nejnovějších produktů. Tyto pneumatiky poznáte podle označení „Elect“ na bočnici. Mezi nejmodernější technologie, které nejnovější řada pneumatik Pirelli nabízí, patří řada volitelných doplňků: Pirelli Noise Cancelling System (PNCS) pomáhá snižovat hluk z vozovky uvnitř vozidla, zatímco Run Flat a Seal Inside pomáhají řidičům pokračovat v jízdě i po defektu.

Klíčem k vývoji nové řady Scorpion byl přístup společnosti Pirelli k designu „Eco-Safety“, jehož cílem je spojit nízký dopad na životní prostředí (díky sníženému valivému odporu, snížené hlučnosti a vysokému kilometrovému nájezdu) s nejlepším možným výkonem a bezpečností (kratší brzdná dráha, vyšší přilnavost, lepší stabilita vozidla a snížené riziko aquaplaningu) díky inovativním materiálům a špičkovému modelování použitému během procesu vývoje.

Nový Scorpion je také efektivnější, pokud jde o snížení spotřeby paliva (nebo spotřeby baterií v případě elektromobilů).

Nová pneumatika je také tišší a má delší životnost ve srovnání s předchozí generací: výhody, které všechny přispívají k větší udržitelnosti.

Pirelli uvedla, že těchto zlepšení bylo dosaženo díky použití čerstvých běhounových směsí s novými materiály ve struktuře a také díky vývoji inovativních dezénů, které umožňují delší životnost.

V souladu s přístupem Eco-Safety byla struktura pneumatiky zesílena tak, aby se vyrovnala s dynamikou a hmotností vozů SUV při nouzových manévrech, jako jsou náhlé změny směru jízdy nebo brzdění; to zajišťuje lepší kontrolu. Nová pneumatika Scorpion se rovněž dokáže vyrovnat se značným zatížením prostřednictvím pneumatik, což zaručuje správné rozložení tlaku v celé stopě a umožňuje tak vyváženou a kontrolovatelnou dynamickou odezvu.

Podle společnosti Pirelli je cílem celé nové řady Scorpion dosáhnout více než 400 homologací originálního vybavení, z toho více než 50 % pro nejnovější elektromobily.

Pirelli tvrdí, že nejnovější pneumatiky řady Scorpion patří k nejlepším na trhu v nejrůznějších jízdních situacích. Testy provedl německý certifikační orgán TÜV SÜD, který nové pneumatice udělil prestižní značku Performance Mark.

Bude se opět dodávat jako letní, zimní a celoroční.

Letní verze je nyní v Evropě k dispozici ve 26 rozměrech od 18 do 21 palců a má již více než 48 homologací, z nichž více než 75 % je určeno pro elektromobily. Nová pneumatika Scorpion je také velmi tichá, podle evropské značky vydává až o tři decibely méně emisí než pneumatika předchozí generace. To znamená, že nejnovější pneumatika Scorpion přináší také významné výhody pro životní prostředí.

Celoročka: Nová pneumatika Scorpion All Season SF2 je určena pro ty, kteří chtějí splňovat předpisy pro zimní pneumatiky, ale nechtějí se obtěžovat sezónní výměnou pneumatik. V této zaváděcí fázi je k dispozici ve 33 rozměrech od 17 do 21 palců. Na rameni jsou symboly M+S doplněné označením 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake), které potvrzuje vynikající výkon i v zimních podmínkách. Na pneumatiky s tímto označením 3PMSF se vztahuje evropská legislativa jako záruka dodržování předpisů pro provoz zimních pneumatik.

Nová zimní pneumatika Scorpion Winter 2 pro vozy SUV se zaměřuje na bezpečnost ve všech typech ročních podmínek: od zasněžených po mokré povrchy, stejně jako na kluzké povrchy a suché silnice při nízkých teplotách. Inovace, jejichž průkopníkem je nová zimní pneumatika Cinturato, se přenášejí i do světa vozů SUV, a to díky běhounu s „rozšiřitelnou“ variabilní geometrií lamel. Díky 3D struktuře mění tyto lamely tvar podle stavu opotřebení běhounu, a to z lineárního tvaru na sinusový (cik cak), čímž se zvyšuje jejich plocha a účinnost. Tato technologie umožňuje pneumatice Scorpion Winter 2 fungovat na sněhu, mokrém i suchém povrchu i při opotřebení.


Images by Pirelli & C. S.p.A.