Bridgestone už vyvíjí bezvzduchovou pneumatiku i pro náklaďáky

Společnost Bridgestone Americas Inc. vyvíjí nepneumatickou pneumatiku (ano je to paradox) pro nákladní automobily s cílem pomoci vozovým parkům zkrátit prostoje, protože podle jejích slov k výpadkům dopravy dochází až ze 40 % kvůli poruchám pneumatik.

Koncepce pneumatiky Bridgestone pro komerční nákladní automobily bez použití vzduchu, která je určena pro vysokorychlostní dálkové aplikace, využívá patentovanou konstrukci, kde je běhoun pneumatiky umístěn na konstrukci vysoce pevných pružných paprsků.

Bridgestone uvedl, že taková nepneumatická konstrukce by téměř eliminovala poruchy na silnicích způsobené selháním pneumatik, což je obvyklá proklamace a bohužel neuvádí konkrétní údaje o hmotnosti, nákladech nebo možném datu uvedení konceptu na trh.

„Komerční vozové parky stále častěji hledají způsoby, jak maximalizovat dobu provozuschopnosti a snížit počet mimořádných událostí na silnicích,“ uvedl Jon Kimpel, výkonný ředitel pro inženýrství nových řešení mobility společnosti Bridgestone Americas.

„Když se pneumatiky nemusí plnit vzduchem, v podstatě se tím vymažou prostoje spojené s propíchnutou pneumatikou, což zvyšuje bezpečnost a zefektivňuje mobilitu,“ dodal.

Společnost Bridgestone svůj koncept pneumatik pro nákladní automobily bez vzduchu zpočátku zaměřuje na pozici přívěsů, které – podle výzkumu – představují přibližně 20 % nákupů pneumatik pro nákladní automobily, což je poměrně vysoké číslo

Ačkoli je koncept pneumatiky pro nákladní automobily zpočátku zaměřen na pozici přívěsu, společnost Bridgestone uvedla, že má v úmyslu rozšířit konstrukci i na další pozice kol a aplikace pro nákladní automobily.


Images by Bridgestone Americas Tire Operations, LLC