Conti přináší asistenční systém pro kamiony, který lze doinstalovat na jakýkoliv truck

Continental uvádí na trh zatáčecí asistenční systém, kterým lze rychle a snadno dovybavit užitková vozidla. Jako jediný z výrobců asistenčních systémů Conti využívá radarový systém, který dokáže detekovat a klasifikovat okolní cyklisty a chodce.

„Zvyšování bezpečnosti zranitelných účastníků silničního provozu je pro nás prioritní společenská odpovědnost,“ říká Gilles Mabire, vedoucí obchodní jednotky užitkových vozidel a služeb. A nyní to platí více než kdy jindy, protože zejména počet cyklistů v současné době roste. Kvůli koronaviru a lepšícímu se počasí stále více lidí vypouští městskou hromadnou dopravu a nahrazuje ji jízdou na kole.

Asistenční systémy pro odbočování, které lze doinstalovat jako dokoupitelné příslušenství, výrazně zvyšují bezpečnost na silnicích. Systém včas varuje řidiče autobusu nebo kamionu, jakmile v jejich slepém úhlu objeví chodec, cyklista nebo třeba skútr. Od roku 2024 se tyto systémy postupně stanou povinnými ve všech nových nákladních vozech v EU. Dobrovolné dovybavení je způsob, jak zaplnit mezeru ve vybavení u nákladních vozidel zaplnit.

V současné době je například v Německu registrováno více než tři miliony vozidel, které mohou takovýto systém využít. Asistenta lze snadno namontovat na všechny druhy nákladních vozů. Radarový senzorový systém se instaluje na zpětné zrcátko a monitoruje oblast až čtyři metry na stranu vozidla a až 14 metrů za ním.

Společnost Continental má v oblasti asistenčních systémů pro nákladní a osobní automobily bohaté zkušenosti. V současné chvíli pracuje už na třetí generaci této technologie zvané RightViu. V budoucnu bude kombinace radarových a kamerových dat pracujících s umělou inteligencí dokonce rozpoznávat gesta cyklistů a chodců, což pomůže ještě aktivněji chránit nejzranitelnější účastníky silničního provozu.


Images by Continental AG