Continental představil budoucnost doručování zásilek. Na CESu vypustil robopsy

Continental představil průkopnický způsob, jak doručovat balíčky. Doufejme, že už brzy nahradí kurýry nutící nás brát si volno z práce, nebo pošťáky, kteří na místo doručování jen vhazují oznámení o tom, že vás nezastihli.

\“Hele kámo, Continental slyšel, že se máš rád autonomní vozidla, takže dal nějaký autonomní vozidla do autonomního vozidla a budeš koukat, jak se má doručovat pošta.\“ Takhle nějak mohla začít ukázka společnost Continental na veletrhu CES 2019 v Las Vegas k prezentaci konceptu budoucího doručování zásilek. Koncept je originální v tom, že místo toho, aby se spoléhal na jediné autonomní zařízení, přišel Conti s myšlenkou \“kaskádových robotů\“. Samořiditelnou dodávku naplnil roboty, jejichž předobrazem se stal nejlepší přítel člověka. Robopsi z dodávky sami vystoupí a poté se i se zásilkou pohybují od vozu k místu, kam má být balíček umístěn. Celý koncept by jako první ocenili především lidé s omezenou možností pohybu.

Off to work and not able to receive your parcels? Don\’t worry! Our #CUbE and #RobotDelivery ensure that the package arrives safely at home – no matter where you are. Learn more about our Seamless Mobility Experience: https://t.co/QNpfj9E1T1 #CES2019 pic.twitter.com/KaOJVmNpmW

— Continental Div. C&S (@ContiSafety) 10. ledna 2019

Cílem tohoto konceptu je poukázat na oblasti, kde všude lze autonomii prakticky realizovat. Samotné autonomní dodávkové vozy už dávno nejsou hudbou budoucnosti, v rámci některých továren převážejí zboží a například v Arizoně už naostro rozváží potraviny k zákazníkům. Když však dodávka přijede, příjemce stále musí vyjít ven a přebrat tašky. Řešení společnosti Continental eliminuje i tuto nutnost tím, že namísto kurýra s kyselým obličejem vás obslouží roztomilý robo-doggo.

Continental není v oboru autonomních vozů žádným nováčkem, například ona dodávka, ve které se vezou robopsíci, nápadně připomíná robotaxi BEE, které Conti vyvíjí. Vozy se tady nazývají CUbE (Continental Urban Mobility Experience), jsou to autonomní elektricky poháněná vozidla, bez řidiče, volantu nebo brzdového pedálu a jsou již v poměrně pokročilém stádiu vývoje. Narozdíl tedy od psíků. Tady byly využiti roboti ANYmal od společnosti ANYbotics. Při pohledu na jejich opatrné pohyby si řeknete, že možná to mlácení robotů holí v Boston Dynamics má něco do sebe. Cestu od autu ke dveřím by i s překročením kolobrndy zvládl průměrný pošťák asi 10x rychleji.

\"\"Autonomie, a to i bez zmíněných pejsánků, má velký potenciál změnit logistiku. Autodoprava s takovým vozovým parkem by nebyla omezená na osmihodinové směny (řidiči PPL se právě zasmáli), takže by mohla doručovat po celý den i v noci, což zkracuje celkový čas dodání.

Pohybujeme se v oblasti sladění mnoha různých technologií s nutností hladce propojit senzory, vnímání prostředí a modelování, lokalizaci, polohování, situační analýzu, rozhodování a mechatronické ovladače, ale společnost Continental už vyvíjí řešení několik let a má rozsáhlé know-how. Od zavedení do praxe jsme ještě několik let, realizace takové myšlenky vyžaduje velmi komplexní řešení, včetně legislativních úprav, ale pomalu se tam dostáváme.

U nás letos pošta zavedla platbu kartou.

\"\"

Images by Continental AG and ANYbotics