Goodyear představil svou nejnovější koncepční pneumatiku reCharge, ambice jí nechybí

Goodyear reCharge je revoluční koncept samoregenerační pneumatiky, která se dokáže přizpůsobit a změnit podle individuálních potřeb.

„Goodyear chce, aby se pneumatika ještě výrazněji podílela na pokrytí specifických potřeb zákazníků v oblasti mobility,“ řekl Mike Rytokoski, viceprezident a marketingový ředitel společnosti Goodyear Europe. „S touto ambicí jsme se rozhodli vytvořit koncepční pneumatiku zaměřenou na budoucnost přizpůsobitelné a praktické elektrické dopravy.“

Koncept reCharge zahrnuje řadu inovativních funkcí, které jsou postaveny na třech pilířích:

Personalizované

Centrem konceptu reCharge je reloadovatelná a biologicky rozložitelná směs běhounu, která může být dobíjena individuálními kapslemi, což radikálně zjednodušuje proces výměny pneumatik. Kapsle jsou plněné přizpůsobenou kapalnou směsí umožňují běhounovým tobolkám regenerovat se a pneumatika se v průběhu času dokáže přizpůsobit klimatickým podmínkám, stavu vozovky nebo jednoduše vašemu stylu cestování. Díky umělé inteligenci se vytvoří profil každého řidiče, na jehož základě se kapalná sloučenina přizpůsobí, čímž se v podstatě vytvoří směs přizpůsobená na míru každému jednotlivci.

Obsah kapsle se nasaje do těchto běhounových tobolek. Ty pak změní tvar a vlastnosti, ze zimních gum si tak uděláte letní za pár vteřin

Udržitelné

Běhounová směs by měla být vyrobena z biologického materiálu a vyztužena vlákny inspirovanými jedním z nejodolnějších přírodních materiálů na světě – pavučinovými vlákny. Díky tomu by byly obě složky extrémně odolné a 100% biologicky rozložitelné.

Kapsle bude plněná směsí na míru. Podle ročního období, podle druhu silnic v dané oblasti, nebo si uděláte blend vyhovující vašemu stylu jízdy

Bezproblémové

Kromě toho, že se proces výměny pneumatik díky nabíjecím kapslím radikálně zjednoduší, bude běhoun podpořen lehkým, nepneumatickým rámem s vysoké a úzké konstrukce. Jedná se o tenkou a zároveň robustní konstrukci nenáročnou na údržbu, která by eliminovala potřebu udržování tlaku nebo prostojů souvisejících s defekty.

Vložení kapsle by nemělo být náročnější než u vašeho kávovaru

„Goodyear reCharge je koncepční pneumatika bez kompromisů podporující přizpůsobitelnost, udržitelnou a bezproblémovou elektrickou mobilitu,“ uzavřel Sebastien Fontaine, vedoucí návrhář inovačního centra Goodyear v Lucemburku.

Prozatím se jedná o jeden z nejodvážnějších konceptů a bude velmi zajímavé sledovat, jestli se v budoucnu podaří některé z prvků této pneu realizovat.

 

Images by Goodyear Tire & Rubber Company