Jedete znovu do práce a vaše auto chvílí stálo? Pirelli připomíná, co je nutné před vyjetím zkontrolovat

Pokud vaše auto teď delší dobu stálo, určitě se vám vyplatí zkontrolovat pneumatiky, abyste se ujistili, že můžete znovu bezpečně vyjet.

Co byste měli podle odborníků z Pirelli udělat?

    1. Vizuální kontrolu pneumatik, aby se zjistilo, zda nedochází k prasklinám nebo deformacím způsobeným stojícím vozem nebo povětrnostními podmínkami. Zkontrolujte také poškození, řezy, otěry a vyboulení pneumatik a ujistěte se, že jsou uzávěry ventilů těsně dotažené.
    2. Bude potřeba udělat kontrolu tlaku v pneumatikách a nezapomeňte zkontrolovat i rezervu. Pokud nemáte orientační manometr, objednejte se raději u prodejce pneumatik s profesionálním monitorovacím zařízením. Správný tlak je nutný nejenom pro optimální výkon, ale především pro bezpečnost a také pro správný valivý odpor, díky čemuž můžete předejít zvýšené spotřebě paliva. Hodnotu tlaku určenou pro vaše pneu naleznete v instrukcích od prodejce vozu, ale u běžných vozů se pohybuje kolem 2,2 až 2,4 baru. Maximální tlak pneu bývá k nalezení také na samotné pneu.
    3. Opotřebení vzorku pneumatik musí být nad zákonným limitem 1,6 mm hloubky dezénu. To lze zkontrolovat pomocí hloubkoměru dezénu. Měřte vždy v jedné z hlavních drážek pneumatiky a měřte ještě v dalších šesti bodech poblíž hrany pneumatiky. Pokud nemáte hloubkoměr a vaše pneu má TWI pásek (Indikátor opotřebení běhounu), lze provést provizorní měření pomocí jeho kontroly. Pouze pokud je hlavní drážka a všech šest krajních měření v normě, pak je pneumatika na zákonném minimu.
      V nouzi lze použít test s jednoeurovkou. Pokud žlutý kov zcela nezmizí v drážce, je třeba zajet na profesionální měření a případně přezout.
    4. Když vůz stojí delší dobu, věnujte zvýšenou pozornost případným vibracím volantu. Pokud tyto nezvyklé vibrace nezmizí po několika prvních kilometrech, nechte si auto co nejdříve prohlédnout odborníky, může se jednat o vážnou závadu.
    5. A pokud jste odstavili auto před 31. březnem a je stále na zimních pneu, je pochopitelně nutné přezout na letní gumy, teploty nižší než 7 °C už opravdu neočekávejte.

Images by Pirelli & C. S.p.A.