Kam se starými pneumatikami

Každoročně se po celém světě vyrobí neuvěřitelné množství nových pneumatik. Odhaduje se přibližně 1,5 miliardy. Přibližně podobný počet je i těch starých. Víte kam s nimi?

Je velmi důležité na svém voze pravidelně kontrolovat pneumatiky. Mají jednu z hlavních rolí v otázce bezpečnosti silničního provozu. Takže jakmile se sjedou pod minimální předepsanou hloubku dezénu nebo na nich vznikne defekt, který již nelze opravit, měli byste ihned navštívit pneuservis a nechat si je vyměnit za nové.

Ovšem, kam s těmi starými a nepoužitelnými pneumatikami? Bohužel mnoho lidí stále vyhazuje pneumatiky někam na skládku za městem, nebo je nechají někde volně pohozené. Takoví lidé by měli vědět, že pneumatika se v přírodě rozloží přibližně za 400 let. Takže jejich pohození staré pneumatiky není zrovna ideální volbou.

Nejčastější možnosti, kam odložit starou pneumatiku jsou tyto.

1.- Odvést ji na nejbližší sběrný dvůr, který je k tomu určen.

2.- Velcí dovozci a výrobci mají povinnost, od Vás staré pneumatiky převzít a náležitě je recyklovat. Proto vhodnou volbou je v pneuservise staré pneumatiky nechat a ihned je vyměnit za nové.

3.- Zjistit si další možnosti recyklace a zkusit s nimi podle toho naložit. Například výrobou užitečných věcí na zahradu nebo dětské hřiště.

Možností správné recyklace starých pneumatik je mnoho. Například celá řada firem se zabývá mechanickým dělením starých pneumatik. Tyto drtě se potom používají na výrobu pryžových obrubníků či rohoží, podlahu tělocvičen a posiloven, apod.