Michelin obuje letouny Embraer E170 svými pneumatikami s anti-rozpínací technologií

Po náročné sérii testů se výrobce letadel Embraer rozhodl vybavit svůj regionální tryskový letoun Embraer E170 radiálními pneumatikami Michelin Air X, které jsou vybaveny patentovanou technologii Near Zero Growth (NZG).

\"\"

Brazilský Embraer je po Boeingu a Airbusu třetím největším výrobcem civilních letadel na světě, v čemž mu notně pomáhají vládní peníze v zádech. Jejich dopravní letoun Embraer E170 byl zařazen do výroby už v roce 2004 a byl původně vybaven pneumatikami se smíšenou konstrukcí bias. V roce 2010 se stala Michelinka první radiální pneumatikou schválenou na E170 s modelem Michelin Air X M19601. Od té doby týmy Embraer a Michelin pracovaly ruku v ruce, aby lépe porozuměly chování zdvojených pneumatik na podvozku, které podléhaly tzv. shimmy efektu, tedy rezonanci systému, zejména při vysokorychlostních startech a přistáních.

Pomocí technologie, která byla poněkud překvapivé poprvé použita u pneumatik pro jízdní kola, upravili inženýři Michelinu pneumatiku letadla tak, aby zmírnili tento účinek. Toto vylepšení vedlo k modelu Michelin Air X M19602, který byl testován na přistání do 215 km/h, a došlo k re-homologaci radiálek Michelin na model Embraer E170.

\"\"

Technologie NZG je navržena tak, aby zajistila minimální rozpínání pneumatik. Pneumatiky letadel mají totiž velmi vysoké hustící tlaky, až 217 psi, ve srovnání s přibližně 35 psi u pneumatik osobních automobilů. Důvodem je pochopitelně nutnost unést extrémní hmotnost letadla. Při vysokých rychlostech vyžadovaných pro vzlet a přistání může pneumatika letadla různě růst a expandovat v důsledku vysokých odstředivých sil. Technologie NZG ale minimalizuje zvětšování průměru pneumatik, díky tomu jsou pneumatiky také odolnější vůči poškození cizími předměty.

\"\"

Michelin Air X s technologií NZG navíc snižují celkové provozní náklady. Ve srovnání se standardní radiální pneumatikou totiž dosahují vyššího počtu přistání, až o 30% více. Nabídnou také zlepšenou spotřebou paliva, mimořádnou odolnost proti poškození a nižší emise CO2.

Michelin Air X M19602 jsou již k dispozici pro většinu Embraerů E170.

 

Images by Embraer and MICHELIN Aircraft Tyres