Michelin pochopil sílu virtuálních závodů. Podpořil videoherní Le Mans a mnoho dalších

Michelin se rozhodl podpořit virtuální závod Le Mans 24 Hours Virtual a obul virtuální vozy do svých pneumatik MICHELIN Pilot Sport. Stejně jako v reálném závodě, týmy si budou moci vybrat mezi třemi typy pneu v závislosti na zvolených strategiích. A protože Race Control zavedl náhlé změny počasí, tak stejně jako ve skutečném závodě hraje volba pneumatik ve správný okamžik podstatnou roli. Všechny pneu v závodu měly postranní potisky MICHELIN Pilot Sport, které se od druhé poloviny roku 2020 stanou součástí všech závodních pneumatik Michelinu.

Vysokou úroveň těchto videoherních závodů podpořila i přítomnost odborníků na reálné automobilové závody v televizním studiu a Michelin živé vysílání streamoval na svých facebookových stránkách.

Matthieu Bonardel, ředitel Michelin Motorsport, k tomu uvedl: „Zapojení Michelinu do Le Mans 24 Hours Virtual nám dává další příležitost prokázat, že dlouhodobý výkon je základní kvalitou našich pneumatik a ochrannou známkou značky, a to jak na závodní dráze, tak mimo ni. Kromě rozšíření našich zkušeností se sim racingem a díky realistickým platformám, jako je rFactor 2, které závod používá, budeme moci oslovit mladší publikum a současně propagovat kvalitu našich pneumatik.“

Spojení s eSporty je pro společnost Michelin způsob, jak se společnost zapojí do virtuálního světa. „Realismus dnešních předních platforem nám umožňuje oslovit sim závodníky a podělit se s nimi o zkušenosti a vášeň pro motorismus a zároveň je upozornit na různé překážky, kterým pneumatiky můžou čelit jak v eSportu i v reálném motoristickém sportu,“ říká James Dimmock, globální manažer pro eSporty společnosti Michelin.

U Michelinů pochopili, že současný exponenciální růst odvětví eSports v této době byl v posledních měsících výrazně podpořen plošným zrušením a odložením motoristických událostí v reálném životě způsobeným Covid-19. Michelin se stal oficiálním partnerem soutěží jako jsou mistrovství Gran Turismo s certifikací FIA, mistrovství eSportu MotoGP a mnoha dalších.

A není divu, v roce 2019 přilákaly eSport soutěže 458,8 milionů diváků, z nichž téměř 200 milionů se označilo za časté hráče. Michelin je partnerem platforem jako Gran Turismo, iRacing, Dirt Rally a Forza a jejich pneu uvidí diváci sim závodů jako MotoGP Virtual Race, F1 Virtual Grand Prix a dokonce Formula E Race. Dále třeba Porsche Supercup Virtual Edition a zmíněné Le Mans Esports Series, ale také eNascar a Indycar iRacing.

„ESporty jsou realitou. Už to není fantazie nebo hra. Je to platforma, která funguje pro hráče i profesionální závodníky. Simulátory používáme již několik let, abychom se naučili okruhy a vyvíjeli automobily. Dnes máme fantastickou základnu fanoušků ze světa motoristického sportu. Mají rádi to, co děláme, ale dělají to jinak,“ řekl Fernando Alonso, dvojnásobný mistr světa F1 spolupracující s Michelinem.

Kuba a Nikodem možná vypadají, jako že právě dopsali domácí úkol na základce, ale na prize money už si připsali statisícové částky

Závodu se zúčastnilo padesát týmů a 200 řidičů, tvořící směs skutečných pilotů závodních aut a profesionálních hráčů na simulátorech. Vítězem se stal tým Rebellion Williams Esport #1 Oreca LMP, ve kterém jsou reální piloti Louis Deletraz (Charouz) a Raffaele Marciello (AKKA ASP) a profíci z řad sim racingu Nikodem Wisniewski a Kuba Brzezinski.

 

Images by Michelin Group, WORLD ENDURANCE CHAMPIONSHIP and Williams Grand Prix Engineering Limited