Michelin rozšiřuje své letecké portfolio, řada Pilot získává nové velikosti

Po delší době tu máme novinku ze světa leteckých gum. Společnost Michelin North America, Inc. přidala do portfolia Michelin Pilot pro USA, Kanadu a Evropu další tři velikosti.

Michelin Pilot je velmi výkonná biasová bezdušová pneumatika pro turbovrtulová letadla a stroje s pístovými motory. Je navržena tak, aby dosáhla mimořádně dlouhé životnosti, výjimečnou trvanlivost běhounu a spolehlivost za každého počasí. Nově zařazené velikosti jsou 6,50 – 8/8/160 mph, pak 7,00 – 6/8/160 a největší 8,50 – 10/10/160. Potěšeni tak budou spíše piloti menších letadel.

Pneumatika Pilot je vyráběna z vysoce odolných směsí, má až o 21% hlubší vzorek. Díky přirozenému tvaru vnější kostry snižuje napětí vrstev a bezdušová konstrukce pneumatiky snižuje hmotnost kola a pomáhá eliminovat tendenci pneumatiky stáčet se k náboji kola při přistání. Tato pneumatika je TL/TT, čili jde o bezdušové pneumatiky s možností použití duše, což pilotům kteří používají ráfky pro použití duše umožní využít vlastností gumy v nezměněné míře.

„Naše pneumatiky Pilot poskytují ještě hladší jízdu, než naše předchozí pneu a mají vylepšený dezén,“ řekl Bruce Waldecker, majitel letadla Bonanza a člen American Bonanza Society. „S montáží nebo vyvážením jsme neměli žádné problémy. Držely jasnou stopu při vzletu i při přistání. Jsou fantastické!“

Michelin Pilot mají zvýšenou odolnost vůči poškození cizími předměty. Pneumatika má do bočnic zakomponované nejmodernější sloučeniny odolné vůči ozónu. Přirozeně tvarovaný profil pláště napomáhá rozložení tlaku v kontaktní ploše. Výrazným prodloužením celkové životnosti pneumatiky mohou piloti dosáhnout vyššího počtu vzletů a přistání na stejných pneu.

Díky přidaným vrstvami pásů, které posilují nárazníkové vrstvy. Unikátní výrobní proces pneumatiky dodává pneumatikám vyváženost, hladké pojíždění po ranvej a vede k rovnoměrnému opotřebení pneumatik. Bezchybné pojíždění, vzlety a přistání tyto pneu zajistí tyto pneu i pro letadla poháněná vrtulí.

„Naši zákazníci požadovali další velikosti pneu s hlubokým vzorkem a silnějším běhounem, aby mohli dosáhnout na více přistání v lehčí pneumatice, která zároveň zlepšuje spotřebu paliva a má vyšší dojezdovou vzdálenost,“ řekl Robert Sevener, šéf letecké sekce Michelinu. „Ultra výkonná pneumatika Pilot tomto v daném leteckém odvětví dokáže poskytnout.“

Dlouhodobá ochrana před ozonem a UV zářením začleněná do samotné pneumatiky poskytuje ochranu za každého počasí. Dvě široké drážky v běhounu pneumatiky účinně odvádějí vodu a zabraňují hydroplaningu na mokrých drahách.

 

Images by Michelin Aircraft Tire Company