Michelin vyvinul materiál pro běžecké „bosé boty“ stvořené pro suché i mokré použití

Firma Vivobarefoot vtrhla na trh s tzv. bosými botami v roce 2004 a značka se stala oblíbenou zejména u fanoušků sportu zvaného swimrun, kde běh střídá plavání. Model Vivobarefoot Primus byl jedním prvních typů bot určených pro tuto náročnou disciplínu. Boty měly úspěch a zajistily značce Vivobarefoot místo ve světě špičkových vytrvalostních bot.

A nyní přichází s modelem novým, kde podešve má na svědomí francouzský Michelin. Boty mají vhled ještěří kůže a jsou jako doma ve vodě i na zemi.

Vivobarefoot původně časoval představení bot na Světový den oceánů, tedy 8. června. Představil nový design nazvaný Tempest, který je první vlaštovkou z nové řady Extreme Survival Collection. Tempest čerpá inspiraci ze vzorců pocházejících z hlubin oceánu, vzory použité na botě lze vidět ve struktuře korálu Větevníku mozkového. Tento charakteristický vzor umožňuje prodyšnost a flexibilitu bez snížení úrovně ochrany a je vybaven jedinečným systémem odvádění vody.

Návrháři ale zůstali věrni minimalistickému designu Vivobarefoot, který využívá pouze základní materiály, které maximalizují trvanlivost a přilnavost a zajišťují pocit bosého běhu.

Swimrun se ale od jiných sportů podstatně liší. Zrodil se z opilecké sázky v roce 2011 a proměnil se v seriózní vytrvalostní závod střídající plavání a běh. Později se vyvinul do podoby sportu fungujícího sám o sobě. Společnost ÖtillÖ nyní pořádá závody po celé Evropě a inspiruje novou generaci vytrvalostních sportovců.

Ve spolupráci s Michelinem pak vznikla pochopitelně podešev. Podrážka zaměřuje především na kopírování přirozeného tvaru chodidla. Výsledek? Lehké, mimořádně přilnavé podrážky, které zaručují vysoký výkon. S ohledem na využití v mnoha různých terénech byl vzorek běhounu navržen tak, aby obstál jak na asfaltu, v lese, na písku a ve vlhkých i suchých podmínkách. Dezén byl navržen výhradně pro Vivobarefoot a vyznačuje se velmi lepivou směsí, která zajišťuje trakci a přizpůsobivost i v nepředvídatelném terénu.

Pěnová pata je pak vyrobena z materiálu BLOOM na bázi řas a přidává extra ochranu na tvrdém terénu a vztlak ve vodě. Technologie BLOOM je podle výrobce první udržitelnou alternativou k syntetické a petrochemické EVA pěně.

Udržitelnost je základním stavebním kamenem této značky. Vivobarefoot vyrábí své boty bez použití živočišných produktů a s opětovným využitím plastového odpadu, čímž dává již vyřazenému plastu druhý život ve svých botách.

Inspirován vodními organismy a stvořen moderní technologií je Tempest připraven dodat novému typu vytrvalostních závodníků vysoce výkonnou obuv, která se plynule přizpůsobuje kdekoli na cestě od moře po pevnou zem.

A nejde o nijak levnou záležitost, v Evropě je lze pořídit za ceny okolo 215 €, což je zhruba 5.700 Kč.


Images by Soles by MICHELIN and Vivobarefoot.