Nastává čas přezouvání kol

Počasí se zhoršuje a my začínáme vytahovat z šatníku zimní oblečení. Tak proč své auto už také „neobout do zimního“? Při nejmenším je čas, zkontrolovat kondici uložených zimních pneumatik.

Zimní pneumatiky i při nižších teplotách zůstávají pružné na rozdíl od letních, proto mají lepší přilnavost. Mají také větší počet drážek na běhounu a ty umožňují v mrazivých a mokrých podmínkách větší kontakt s vozovkou.  Což je v našich zimních podmínkách jeden z největších požadavků, které od zimních pneumatik očekáváme.

V dnešní době jsou stále populárnější pneumatiky celoroční. Tento typ pneumatik poskytuje lepší výkon na zimních vozovkách než pneumatiky letní, ale v teplých měsících jsou vhodnější letní pneumatiky. Majitel vozidla si musí uvědomit, jaké má požadavky na jízdu a pak se rozhodnout, zda koupit celoroční nebo zimní pneumatiky. Celoroční pneumatiky nikdy nebudou tak výkonné, jako zimní pneumatiky v zimě a letní v létě, ale zajistí po celý rok pohodlnou jízdu.

Jestliže již máte doma zimní přezutí, je třeba zkontrolovat stav. Pneumatika musí být bez viditelných poškození, musí mít dostatečnou hloubku dezénu a tlak doporučený výrobcem.