Nokian chce stavět v Evropě novou továrnu. Má nahradit ruskou výrobu

Společnost Nokian omezila výrobu v Rusku a přesunula část kapacity výroby pneumatik do Finska a USA. Nyní výrobce pneumatik zvažuje výstavbu nového závodu, aby lépe organizoval výrobu a distribuci.

Výrobce pneumatik již neinvestuje do výroby v Rusku, i když továrna samotná tam zůstává v provozu. Nyní tedy společnost Nokian Tyres pokročila v plánech na rozšíření své evropské výrobní kapacity a využila snížení dividend k částečnému financování vzniku nového závodu.

Minulý týden představenstvo společnosti Nokian navrhlo, aby byla za minulý finanční rok vyplacena dividenda ve výši 0,55 EUR na akcii. Tato částka v celkové výši přibližně 76,1 milionu EUR je o 106 milionů EUR nižší než dřívější návrh představenstva na dividendu ve výši 1,32 EUR na akcii, který společnost Nokian oznámila 8. dubna.

Projekt nové eko-friendly stavby v Tennessee

S odkazem na nedávnou výstavbu svého amerického závodu v Daytonu ve státě Tennessee, která stála přibližně 350-400 milionů eur, společnost Nokian uvedla, že snížení dividendy pokryje téměř 25 % finančních prostředků potřebných k vybudování dalšího jednoho závodu.

Rozhodnutí investovat do nových evropských kapacit následuje po válce Moskvy s Ukrajinou, která dostala ruské provozy Nokianu pod tlak. Společnost 22. března oznámila, že nadále provozuje svůj závod na výrobu pneumatik pro osobní automobily v ruském Vsevoložsku a zároveň aktivně hledá další kapacity jinde.

Nokian uvedl, že pokračováním v provozu ruského závodu chce pouze „zajistit, aby továrna byla provozována a kontrolována společností Nokian Tyres i v budoucnu.” Neboli chce zabránit znárodnění, jinými slovy krádeži továrny ruskou vládou.

„Do ruské výroby již neinvestujeme,“ zdůraznil finský výrobce pneumatik v prohlášení z 22. března. Přitom nešlo i nijak malý přínos pro firmu. Nokian loni ze své výroby pneumatik v Rusku získal 336 milionů eur, což představuje přibližně 20 % tržeb skupiny.

Závod společnosti s 1600 zaměstnanci nedaleko Petrohradu má kapacitu na výrobu 17 milionů kusů/rok radiálních pneumatik pro osobní a lehké nákladní automobily. A o podobné kapacitě a počtu pracovních míst bude pravděpodobně i nová evropská továrna, jejíž umístění Nokian právě zvažuje.


Images by Nokian Tyres plc