Conti obnovuje výrobu v Rusku. Co k tomu firmu vede?

Německý výrobce a dodavatel automobilových součástek Continental AG, který je známý především díky svým pneumatikám, začal opět působit v Rusku. Výrobce pneumatik uvedl, že ve svém závodě v Kaluze dočasně znovu zahájil výrobu pneumatik pro osobní automobily, aby ochránil místní zaměstnance.

Podle agentury Reuters ale společnost Continental zahájila výrobu, aby uspokojila místní poptávku v Rusku. Provoz byl zastaven na začátku tohoto roku kvůli globálním sankcím uvaleným na Rusko za invazi na Ukrajinu. Provoz závodu byl pozastaven 8. března v důsledku ruské invaze, která začala 24. února.

„Abychom ochránili naše zaměstnance v Rusku před postihem, v případě potřeby dočasně obnovíme výrobu osobních pneumatik pro místní trh v našem závodě na výrobu pneumatik v Kaluze,“ uvedla společnost Continental.

„Našim zaměstnancům a manažerům v Rusku hrozí vážné trestní následky, pokud bychom se zdrželi uspokojování místní poptávky,“ uvedla společnost Continental. Společnost rovněž uvedla, že její výrobky jsou určeny pro civilní použití. Německý výrobce to pravděpodobně rozlišuje proto, aby si lidé nemysleli, že by jeho výrobky mohly skončit ve vojenských vozidlech. Zdůraznil, že toto rozhodnutí není v žádném případě motivováno ziskem.

Společnost Continental neuvedla, jakým obviněním mohou její zaměstnanci čelit, ale můžeme si jen představit, co by se mohlo stát, kdybyste odmítli přímý příkaz někoho vysoce postaveného v ruské vládě.

Podle agentury Reuters ruská prokuratura varovala západní společnosti, že jejich zaměstnanci mohou být stíháni, pokud přestanou vyrábět nezbytné zboží.


Images by Continental AG