Pirelli vyvíjí novou P ZERO DHA, zatím pouze pro nové závodní Ferrari

Na závodním týdnu Finali Mondiali v Mugellu se nové Ferrari GT představilo na pneumatikách Pirelli vyrobených na míru vozu. Tím se otevírá další kapitola 27leté historie, která spojuje tyto dvě ikonické italské značky.

Pirelli představilo novou pneumatiku Pirelli P Zero DHA, která obuje závodní Ferrari 488 Evo od roku 2020 na všech mistrovstvích Ferrari Challenge v Evropě, Severní Americe, Asii, Tichomoří a Velká Británie. V dechberoucí prezentaci se na pneumatikách Pirelli představila také závodní superauta Ferrari včetně kousků ze slavného programu XX pro vozy limitované edice určené na závodní tratě, a také historické vozy Formule 1.

Závod Ferrari Finali Mondiali se v Mugellu konal už po 27 a letos poprvé představilo Pirelli pneumatiku pro Ferrari 488 Challenge Evo. Je to pneumatika, která splňuje všechny náročné požadavky Ferrari a umožňuje nové závodní bestii jet ještě rychleji, než jeho předchůdci. Pirelli je výhradním dodavatelem série Ferrari Challenge už od roku 1993 kdy závody vznikly, a to ve všech částech světa, kde se tato mistrovství jedou.

Inženýři Pirelli na vytvoření této nejnovější pneumatiky úzce spolupracovali se svými protějšky ve Ferrari zhruba sedm měsíců. Nová pneumatika dostupná ve velikosti DHA 275 / 675-19 (přední) a 315 / 705-19 DHA (zadní) byla vyvinuta z virtuálního modelu. Její vlastnosti byly poté ověřeny pomocí laboratorních testů ve vnitřních kontrolovaných prostorách a poté bylo provedeno testování v reálném prostředí na sedmi evropských okruzích, včetně Vallelunga, Mugella, Le Castellet a Silverstonu. Tyto zkoušky pomohly posoudit. jak guma drží na vozovce a sledovala se integrita při různých jízdních a povětrnostních podmínkách. Testy probíhaly i na zmíněném 488 Challenge Evo. Pro tyto nejnovější P Zero určené pro zmíněný vůz byla vyvinuta nová směs běhounu a pneu vyrobili v továrně Pirelli v Rumunsku, kde se také rodí pneumatiky pro Formuli 1.

Mario Isola, šéf Pirelli který má na starosti závodní gumy a F1, uvedl: „Ferrari Challenge představuje důležitou technickou spolupráci, protože umožňuje našim technikům vyvíjet řešení v extrémních podmínkách, a jejich zkušenosti lze poté přenést na pneumatiky pro běžná vozidla. Vývoj našich nejnovějších pneumatik P Zero pro Ferrari 488 Challenge Evo znovu ukazuje, jak pokročilá technologie Pirelli kombinuje to nejlepší z automobilového průmyslu a motoristickém sportu,“ dodal Mario.

 
Images by Ferrari S.p.A., Ferrari N.V.