Podle Nokianu budou chytré pneumatiky na silnicích běžné do pěti let

Chytré pneumatiky budou podle finského výrobce pneumatik Nokian Tyres naprostou samozřejmostí nejpozději do pěti let.

Toto prohlášení Nokianu se opírá vývoj v oblasti samořiditelných aut, kde se kladou nové požadavky na pneumatiky automobilů. Senzory připojené k pneumatikám totiž hrají důležitou roli, když autonomní vozy sledují jízdní podmínky místo lidí. „Pokud auto nemá aktivního řidiče, který by zajistil bezpečný provoz pneumatik, je třeba měřit bezpečnost jiným způsobem,“ říká Mika Penttilä, vedoucí digitálních technologií pneumatik Nokian.

Pokud vozidlo není ovládáno člověkem, musí být schopno samo sledovat jízdní podmínky pomocí senzorů namontovaných na pneumatikách. Kromě toho budou staré a známé bezpečnostní vlastnosti gum, jako je přilnavost na ledu a odolnost proti aquaplaningu, propojeny technologií, která bude poskytovat data systému vozu v reálném čase.

Autonomní automobily budou například moci vyhodnotit jízdní podmínky na základě informací získaných z pneumatik v kombinaci s údaji o počasí. Senzory pneumatik mohou také sledovat opotřebení pneumatik, tlak v pneumatikách a teplotu uvnitř pneumatiky.

Inteligentní pneumatiky také umožňují zcela novou cestu k oslovení pneuservisu ještě dřív, než v ulicích uvidíme běžně jezdit autonomní auta. Podle Penttilä by to mohlo znamenat bezstarostný a automatický nákup nových pneumatik, pokud dojde k jejich nadměrnému opotřebení.

Pneumatika může předat údaje o opotřebení do palubního informačního systému, který řidiče upozorní, že pneumatiky mohou být bezpečně použity po minimálně další tři měsíce. „Je to podobné tomu, jak mohou současné vozy upozornit řidiče, že jim dochází palivo a navigace navrhne cestu k nejbližší čerpací stanici,“ vysvětlil Jukka Kasi, senior vice president produktů a marketingu pro Nokian Tyres.

Preventivní údržba se stává obzvláště důležitou, protože se zvyšuje popularita vozidel se sdíleným využitím. Důležitost prevence se zvýší zejména poté, co začnou tyto vozy fungovat samostatně.

Zatímco systémy monitorování tlaku v pneumatikách jsou již spotřebitelům dobře známy, pokročilejší technologie byla dosud vyhrazena pro profesionální použití. Například systém Nokian Tyres Intuitu je koncept pro zemědělské a stavební pneumatiky, který kombinuje pneumatiky se zabudovanými senzory a mobilní aplikaci pro sběr dat. Vice president Kasi očekává, že řešení, jako je Intuitu, se stanou běžným zvykem spotřebitelů, a to ještě před tím, než budou na silnicích autonomní vozidla.

„Inteligentní pneumatiky se nejprve stanou běžnými u elektrických vozidel, protože mají větší pneumatiky a spoustu senzorů a online připojení na pneumatiky. To vše nastane zhruba do pěti let,“ uzavřel Kasi.

 

Images by Nokian Tyres plc.