Věděli jste, že…? (2.)

Pneumatika – kulatá, černá a nudná věc? Kdepak, je o nich spousta zajímavých faktů a informací. Opět se společně na pár z nich podíváme.

1.- Závody Formule 1 se mohou zdát jakou velmi nebezpečná zábava. Nicméně jejich pneumatiky jsou ty nejbezpečnější na světě. Díky nim totiž mají výrobci přesný návrh k tomu, aby věděli, jak má vypadat skvělá pneumatika na průměrné auto. Z Formule 1 si berou inspiraci ohledně stylů a konstrukce pneumatik.

2.- Od roku 2006 Evropská unie schválila zákon, ve kterém je upraveno ukládání použitých pneumatik na skládkách. Zkrátka se to nesmí. Bohužel je po celé Evropě stále ukládáno něco kolem 3.000.000 tun pneumatik každý rok.

3.- Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla výzkum, ve kterém zjistila, že každý padesátý infarkt je způsoben hlukem z dopravy. Ovšem to, že se do některých nově položených silnic přidávají i recyklované pneumatiky snižuje hlučnost přibližně o 20%.

4.- Pneumatiky na vozy Formule 1 jsou stavěny tak, aby vydržely maximální možné měnící síly. Jeden z testů je i zrychlení z 0 na 160 km/h a zpět za méně než 4 vteřiny.

5.- Zajímavé zjištění bylo, když proběhla velká anketa o pneumatikách. Přibližně 40 % řidičů nevědělo, jak kontrolovat hloubku běhounu pneumatik. A asi 70 % řidičů ve Velké Británii nevědělo, že minimální hloubka dezénu na letních pneumatikách je 1,6 mm.