Ze silnice do oblak, Goodyear obuje nové Airbusy

Společnost Goodyear byla vybrána firmou Airbus jako exkluzivní dodavatel leteckých radiálek pro hlavní podvozek i podvozek nosové části, a to pro nové letadlo Airbus A321XLR.

Flight Radial, jak se pneu jednoduše jmenují, jsou jedním z nejmodernějších leteckých produktů společnosti Goodyear, obsahuje technologii Goodyear Featherweight Alloy Core Bead Technology a silné, tuhé běhouny s vylepšenou gumou, což má za následek rozměrovou stabilitu, delší životnost a zvýšenou odolnost proti prořezání.

\"\"\“Pneumatiky Flight Radial Tires budou pro nový Airbus A321XLR perfektním řešením a těšíme se, že budeme fungovat jako dodavatel pro tato impozantního letadla,\“ řekl Dan Smytka, prezident společnosti Goodyear pro off-highway businesses.

Tento úspěch Goodyearu se ale nezrodil přes noc, navazuje na dlouholeté vztahy a spolupráci mezi oběma společnostmi.

\"\"

Airbus A321XLR je sám sám o sobě slušný kousek technologie. Byl navržen jako odpověď na poptávku aerolinek, které chtějí dálková letadla s menší kapacitou a nízkou spotřebou. Oproti stávajícímu A321LR bude mít nový stroj o patnáct procent delší dolet, ale se stejnou bezkonkurenční efektivností spotřeby paliva. Aerolinkám má pomoci vstoupit především na trasy, kde se neuživí větší širokotrupé letadlo.

\"\"

Letadlo má umožnit dolet například z Evropy do Indie nebo z Číny do Austrálie, bez problémů také z Prahy do USA.

Podle Airbusu budou mít zákazníci v letadle stejný komfort, jako v širokotrupém stroji. Dolet prodlouží například dodatečná nádrž na palivo nebo mírné úpravy tvaru křídel. Podle konfigurace má letoun zvládnout přepravit 180 až 220 cestujících. Airbus podmínil zahájení výroby tím, že získá nejméně dvě stě objednávek a v těchto dnech by již měla být kvóta dosažena.

 

Images by Airbus S.A.S. and The Goodyear Tire & Rubber Company