Zima je tady. Připomeňte si zásady zimního řízení.

Bílé Vánoce jsou krásné a pohled na zmrzlé stromy je úchvatný. Ale sníh a led na silnici už zas tolik ne.

V zimním období na silnicích čelíme novým výzvám.  Připomeňte si zásady, které v zimně při řízení musíte dodržovat.

Jízda na ledových a zasněžených silnicích

Cesta, kterou jste projeli nesčetněkrát za pěkného počasí je naprosto odlišná, jestliže je silnice zledovatělá. Brzdná dráha se může až desetkrát prodloužit. Proto doporučujeme nechat mezi vámi a automobilem před vámi až desetinásobek vzdálenosti.

Zůstaňte v bezpečí a buďte ostražití

Obzvláště nebezpečný může být „černý led“, protože ho není snadné vidět. Mokrá silnice se od zmrzlé na pohled moc neliší, ale co se týče manipulace vozu, je to velký rozdíl. Když se na „černý led“ dostanete, nepropadejte panice a vyvarujte se brzdění. Zvedněte nohu z plynového pedálu, vaše rychlost se sama sníží a vozidlo dostanete zpátky pod kontrolu.

Vlhko a déšť

Déšť a vlhko nás nezastihne jen v zimě, ale prakticky může přijít v jakémkoli ročním období. Ovšem déšť je v zimě nepříjemný.  Než vyrazíte na mokré vozovky, zkontrolujte vozidlo, zejména pneumatiky (hloubku dezénu a nahuštění) a funkčnost stěračů čelního i zadního skla.

Zimní záchranné vybavení

Jízda v zimních měsících je velmi nepředvídatelná. Můžete v autě strávit nečekaně i celé hodiny. Proto doporučujeme mít připravené zejména toto vybavení: škrabka na led, odmrazovač, baterka, bunda s vysokou viditelností, sluneční brýle – v zimě je slunce nízko, tudíž vás může při jízdě oslňovat a to má velký vliv na vaši schopnost vidět vozovku a okolní provoz.