Generální ředitel společnosti Hankook byl zatčen za braní úplatků a zpronevěru

Generální výkonný ředitel společnosti Hankook Tire Cho Hyun-bum byl ve čtvrtek 21. listopadu zatčen kvůli obviněním z braní úplatků od subdodavatelů a za zneužití fondů.

Hankook je jedním z 10 největších světových výrobců pneumatik, mezi jejíž zákazníky patří například Hyundai, Ford nebo Volkswagen. Firma, kterou řídí rodina Cho, zaměstnává přes 21.000 zaměstnanců a dodává své výrobky do 180 zemí světa. Hyun-bum nastoupil do firmy v roce 1998 a v roce 2018 byl jmenován výkonným ředitelem a globálním provozním ředitelem.

Cho Yang-Rai, otec obviněného, patří mezi nejvýše postavené ředitele firmy. Syn s otcem jsou společně podezřelí z daňových úniků v souvislosti s nákupy nemovitostí v zahraničí a podezřelými dary. Cho Hyun-bum je rovněž zetěm bývalého prezidenta Jižní Koreje Lee Myung-baka, s jehož dcerou se oženil v roce 2001.

Hyun-bum, někdy také přepisován jako Hyun-beom, je přitom se svými 515 miliony dolarů majetku podle Forbesu padesátým nejbohatším Jihokorejcem. Podobně byl v Koreji roku 2017 obviněn a zatčen i Lee Jae-Yong, šéf Samsung Electronics a byl odsouzen k pěti letům odnětí svobody.

Zatykač na pana Cho byl vydán ve čtvrtek soudem v Soulu. Agentura Yonhap News Agency uvedla, že státní zástupci obvinili ředitele firmy z přijímání pravidelných úplatků od subdodavatelů a také za zneužití finančních prostředků přidružených firem. A nejedná se o úplné drobné, měsíčně se měly převádět miliony korejských wonů za uzavření dodavatelských smluv. Dále se má jednat o přibližně 200 milionů dolarů ve fondech a 800 milionů dolarů za prodej nespecifikovaných aktiv. Tyto prostředky měly být převedeny na účet obviněného a použity pro osobní potřebu.

Vedení společnosti Hankook Tire & Technology se k zatčení prozatím odmítlo vyjádřit.


Images by Hankook Tire