Jak ušetřit palivo pomocí jízdy a kontroly pneumatik

Vzhledem k tomu, že ceny pohonných hmot se dostaly na šílenou úroveň, hledáme všihcni možnost jak ušetřit. A ta možnost tu opravdu je, stačí jezdit trochu efektivněji.

Několik jednoduchých změn ve stylu jízdy a údržbě vozu může řidičům pomoci ušetřit až půl litru na každých 100 km. Tyto praktiky mohou také pomoci minimalizovat škodlivé emise CO2. Takže jak ušetřit palivo?

Snížení valivého odporu

Prvním krokem k udržitelné a efektivní jízdě je výběr správných pneumatik. Pneumatiky s nízkým valivým odporem – energií, kterou pneumatiky potřebují k pohonu vozu po silnici – spotřebují méně paliva a pomáhají vozům snížit jejich uhlíkovou stopu.

„Valivý odpor má obrovský vliv na spotřebu paliva,“ říká vedoucí technického zákaznického servisu společnosti Nokian Tyres Matti Morri. „Pneumatika se správným tlakem a klasifikací nízkého valivého odporu může ušetřit půl litru paliva na 100 km ve srovnání s pneumatikami s nejnižšími parametry.“

Vylepšete přípravu vozu a styl jízdy

Vyhýbání se volnoběhu, využívání brzdění motorem, předvídání provozu a předehřívání vozidel v chladném počasí může podle odborníků snížit spotřebu paliva až o 20 %. I tak triviální faktor, jako jsou úhly zatáčení, může mít vliv – řidiči by se měli pokud možno vyhýbat prudkým zatáčkám.

Zásadní je také udržování správného tlaku v pneumatikách. Pneumatiky, které nejsou nahuštěny na doporučenou úroveň tlaku, jsou méně energeticky účinné a jsou náchylnější k prasknutí a nerovnoměrnému opotřebení. Výrobci penu doporučují, aby řidiči kontrolovali tlak v pneumatikách alespoň jednou měsíčně, v ročních obdobích s kolísajícími teplotami častěji.


Source: Nokian Tyres plc.
Images by Masjid Pogung Dalangan, Lemon Pepper Pictures, Erik Mclean, sippakorn yamkasikorn, Tom Jur, and Sander Jeurissen from Unsplash