Bridgestone pomohl vytvořit gumový ocas pro delfína

Společnost Bridgestone ve spolupráci s Okinawa Churashima Foundation v Japonsku vyvinula gumový ocas pro delfína s vážně poškozenou ocasní ploutví.

Samice Sami 24letá samice delfína skákavého si v roce 2021 poranila ocas, došlo k infekci což vedlo k nekróze ocasní ploutve a nakonec si vyžádalo její částečné vyříznutí. Po excizi (operativní vyjmutí) měla navzdory rehabilitačním programům Sami potíže s plaváním. A protože delfíni jsou společenská zvířata, mohlo jí dále způsobovat problémy ve vztahu k ostatním delfínům.

Společnost Bridgestone se proto zúčastnila projektu „Vývoj umělé ocasní ploutve pro Sami“,  jehož cílem bylo vyvinout pro delfína umělý ocas, a v prosinci loňského roku dodala hotový výrobek. Ocas, jak uvedla společnost Bridgestone ve svém prohlášení z 25. ledna, obsahuje zásuvný polštářový materiál, který chrání zbytek vlastního ocasu delfína, a gumovou ocasní ploutev, která zajišťuje pohyb vpřed při plavání.

Součástí konstrukce je také jakási přenosová pružinová destička, která přenáší pohyb Sami na gumovou ploutev. Umělá ocasní ploutev tedy chrání poškozenou část ocasu a má zároveň nízkou hmotnost, aby se snížila zátěž pro Sami.

Delfínu Ranovi pomohli konstruktéři Bridgestonu již v roce 2015

Ploutev, jejíž vývoj trval rok, obsahuje přírodní kaučuk získaný z guayule (dřevitý keř) a také recyklované saze, vše dodala společnost Bridgestone. Po nepřetržitých rehabilitačních programech se Samiiny plavecké dovednosti výrazně zlepšily a obnovily se i její interakce s ostatními delfíny.

Fuji dostal umělou ploutev v roce 2004

Sami se narodila v japonském akváriu Churaumi Okinawa. Společnost již v roce 2004 v témže zařízení vytvořila ocasní protézu pro podobný případ delfína Fuijiho (uhynul ve věku 45 let) a v roce 2015 v akváriu Notojima pro delfína Ranana.

Images by Bridgestone and Churami Okinawa