Conti vybavil sedačkami stadion pro Super Bowl, unikátní materiál se na slunci nerozpálí

Continental známe všichni jako jednoho z největších výrobců pneumatik, ale málokdo by ho čekal na fotbalových stadionech v jiné poloze, než jako sponzora. Přitom se coby jeden z největších zpracovatelů gumy a kaučuku věnuje poměrně zajímavé oblasti výroby stadiónových sedaček, kterými už pomohl vybavit spoustu známých stadionů.

Několik největších stadionů na světě už vlastní pohodlné sedačky, na jejichž výrobě se podílel Conti, včetně stadionu Hard Rock v severním Miami, kde jsou doma Miami Dolphins. A právě na Hard Rock se začátkem února bude konat jedna z největších sportovních akcí v zemi – 54. Super Bowl. Na stadionu o kapacitě 65.326 míst nezůstane jediná prázdná sedačka. A s trváním hry tři až čtyři hodiny plus půlhodinová show v poločase znamená, že zde fotbaloví fanoušci stráví téměř celý den. Aby si mohli hru plně užít, jsou pohodlná sedadla naprosto nezbytná. Ve slunečném počasí Floridy však pohodlí neznamená jen kvalitní měkké sedadlo. Zhruba 230 dní v roce slunce slunce nemilosrdně praží přímo na stadion celé hodiny. Společnost Continental proto vyvinul řešení, které zajistí, že sedadla budou mít i přes přímé slunce příjemnou teplotu.

„Zajišťujeme pohodlné sezení pro fotbalové fanoušky díky použití speciální technologii zvané cool colours,“ říká Jim Hill, sám vášnivý fanoušek fotbalu a jeden z vedoucích představitelů ContiTech pro severoamerický region. „Používáme speciální barevné pigmenty, které odrážejí až 80 procent UV záření v blízkém infračerveném spektru. Což má za výsledek, že čalounění vyrobené v našem závodu ve Winchesteru ve Virginii se zahřívá asi o 20 procent méně a materiál zůstává chladnější než ostatní podobné textilie až o 15 stupňů Celsia.“

Provozovatelé stadionů ale řeší i další výzvy. „V Miami jsou nejen vysoké teploty, ale také vysoká vlhkost. To je docela důležité pro volbu materiálu na sezení, nemluvě o pravidelném opotřebení při pořádaných událostech,“ dodal Hill. Povrchový materiál tohle všechno musí vydržet a stadion by měl vypadal stále dobře i po letech. Při generální renovaci arény v roce 2015 se proto provozovatelé rozhodli pro materiál společnosti Continental cool colours a vyzkoušeli jej na více než 7.000 sedadlech.

Asi 85 procent tohoto materiálu sestává z PVC kompozitu, asi 13 procent je vyrobeno z PES úpletu a vinylu. Nanocoating na povrchu pak činí čalounický materiál nejen extrémně odolným vůči UV záření, ale také odolným vůči povětrnostním vlivům a skvrnám. Díky tomu lze také sedačky velmi snadno čistit. Dokonce ani nápoje, kousky jídla nebo šmouhy od obuvi téměř nezanechávají na sedadlech žádné viditelné stopy.

Povrch nabídne jemný textilní vzhled. Tkaná struktura je také příjemná na dotyk. Dalším důležitým faktorem při výběru je barva. Provozovatelé Hard Rocku zvolili ledově modrou, která dokonale ladí s barvami fotbalového týmu Miami. „Díky rozsahu 12 odstínů můžeme našim zákazníkům dodávat řešení doslova šitá na míru,“ vysvětluje Hill.

Řešení ContiTechu ale využívají i stadiony fotbalových klubů v pravém slova smyslu, tedy evropských fotbalových klubů. V Německu má řada stadionů sedáky Continental v barvách klubu, například v Mnichově, Wolfsburgu nebo Mönchengladbachu, všude tam si fandové mohou užívat pohodlného sedadla po celou sezónu. Totéž platí pro hokejové zápasy a atletické mítinky. Celkově jsou potahy sedadel společnosti Continental používány na více než 50 sportovních arénách po celém světě a patří k oceňovanému zázemí na nejdůležitějších sportovních akcích, zejména v Evropě.

Materiál byl v USA tak dobře přijat, že mu byla udělena cena společnost North American Seating Company. Použití materiálu není omezeno pouze na stadiony. Používá se také v restauracích, na veřejných místech, v obytných oblastech, ve zdravotnictví, v obchodech a v různých venkovních provozech. Brzy tento materiál zažije zkoušku dalšího Super Bowlu, kde se fanoušci budou potit nejen během hry svého týmu, ale i během poločasového vystoupení stále sexy Jennifer Lopez.

 

Images by Continental AG, skai Konrad Hornschuch AG