Bridgestone Turanza debutuje ve verzi pro EV, výrobce slibuje nízké opotřebení

Bridgestone v premiéře v USA uvedl své nové pneumatiky Turanza EV, vůbec první náhradní pneumatiky navržené speciálně pro prémiové elektromobily a první pneumatiky s technologií Bridgestone ENLITEN.

Nová pneumatika Bridgestone Turanza EV grand touring byla záměrně navržena s ohledem na jedinečnou dynamiku elektromobilů a poskytuje vynikající životnost běhounu, minimální hluk při jízdě a jisté jízdní vlastnosti na mokré vozovce.

Prvních pět rozměrů, které byly navrženy, vyvinuty a vyrobeny v Severní Americe, zahrnuje pneumatiky vhodné pro vozy Tesla Model 3, Model S, Model X, Model Y a Ford Mustang Mach-E. Dalších 13 rozměrů bude uvedeno na trh počátkem roku 2024.

Pneumatika Bridgestone Turanza EV je vytvořena tak, aby pomáhala optimalizovat celoroční výkon, poskytovala delší životnost a umožňovala začlenění obnovitelných a recyklovaných materiálů do svých výrobků.

Technologie Enliten zahrnuje tyto vlastnosti:

  • Směs běhounu nové generace navržená s ohledem na životnost a celoroční výkon, včetně výkonu za mokra.
  • Nové konstrukční prvky, které pomáhají zajistit vyvážený jízdní komfort, vynikající pocit z řízení a kontrolu hlučnosti.
  • Zvýšená účinnost pro platformy s ICE i EV díky optimalizaci valivého odporu a opotřebení.
  • Podpora zvýšeného využívání obnovitelných a recyklovaných materiálů, jako např:
    recyklované saze z vyřazených pneumatik. Syntetická pryž získaná z recyklovaných plastových sáčků a lahví s využitím obnovitelného sójového oleje. Křemelina získaná z rýžových slupek, která dává smysluplný účel obvykle vyřazovanému vedlejšímu produktu při sklizni rýže.

Společnost Bridgestone plánuje technologii ENLITEN a její konstrukční prvky dále rozvíjet a v budoucnu nasadit v celé své produktové řadě. Novou technologií ENLITEN, která debutuje na pneumatice Bridgestone Turanza EV, je PeakLife, polymerová technologie nové generace, která zvyšuje odolnost běhounu vůči opotřebení a pomáhá tak prodloužit životnost pneumatiky.

Polymer PeakLife, vyvinutý inženýry a vědci společnosti Bridgestone v technologickém centru Americas v Akronu ve státě Ohio, kde vývojáři měli za úkol vylepšit schopnost pneumatiky Turanza EV odolávat opotřebení. Vytvořením rozsáhlé sítě unikátních vazeb mezi inovativním polymerem a zpevňujícími částicemi může běhoun pneumatik s technologií PeakLife toho dosáhli a navíc snížili spotřebu surovin.

Technologie Bridgestone PeakLife se zaměřuje na zvýšenou odolnost proti opotřebení, která může pomoci prodloužit životnost běhounu, a je zkonstruována tak, aby poskytovala nižší úroveň valivého odporu a pomáhala tak zvýšit palivovou účinnost vozidla.

Mezi další klíčové technické vlastnosti pneumatiky Bridgestone Turanza EV grand touring patří:

  • Dlouhý dojezd: Pneumatika Bridgestone Turanza EV je navržena tak, aby pomáhala udržovat dlouhý dojezd na jedno nabití, aniž by byla obětována životnost běhounu nebo prvotřídní výkon.
  • Udržitelná dlouhá životnost: Nová pneumatika Bridgestone Turanza EV vydrží déle díky směsi nové generace s novou polymerovou technologií PeakLife, která optimalizuje opotřebení běhounu a překonává tak problémy se zatížením a točivým momentem, které v minulosti vedly k předčasnému opotřebení u elektromobilů.
  • Tichá jízda: Díky technologii QuietTrack zabudované v konstrukci běhounu snižuje pneumatika hluk a zajišťuje tichou a pohodlnou jízdu.
  • Připravena na mokré vozovky: Řidiči elektromobilů s pneumatikami Bridgestone Turanza EV se mohou těšit na jistou kontrolu na mokré vozovce díky brzdění a jízdním vlastnostem, které jsou srovnatelné s vybranými předními cestovními pneumatikami.
 

Images by Bridgestone Americas, Inc.