Bridgestone v problémech: V Iowě obnovili výrobu a nejméně 8 zaměstnanců továrny bylo nakaženo koronavirem

Společnost Bridgestone Americas Inc. potvrdila, že už osm zaměstnanců z továrny na zemědělské pneumatiky v Des Moines v Iowě bylo pozitivně testováno na COVID-19. Bridgestone obnovil výrobu v závodě, který zaměstnává 1050 lidí, už 13. dubna, tedy podobně jako většina amerických společností o dost dříve, než se očekávalo. Prvního zaměstnance pozitivního na COVID-19 měli už o deset dní později. Továrna zavřela své brány 23. března, zavřeno tedy měli tři kalendářní týdny.

Společnost uvedla, že zaměstnanec byl od počátku v domácí izolaci, a všichni ostatní zaměstnanci, kteří s ním mohli přijít do styku byli požádáni, aby se uchýlili do karantény a v případě výskytu příznaků se obrátili na lékaře. Továrna také prošla důkladným úklidem. Hloubkové čištění se týkalo všech oblastí, kde by mohl být zaměstnanec přítomen.

„Byli jsme na tuto situaci připraveni a postupujeme podle našich plánů vypracovaných našim krizovým týmem. Tento tým sleduje šíření koronaviru a konzultuje svou činnost s federálními, státními a místními úředníky a zdravotnickými organizacemi za účelem koordinace snižování rizik a vypracování strategie kontinuity podnikání,“ uvedla společnost. „Vytvořili jsme příručku udržitelnosti v oblasti ochrany zdraví a prostředí, která určuje všechna opatření, která musí být přijata k zajištění bezpečnosti. Než jsme mohli v kterémkoli z našich závodů ve výrobě pokračovat, musely být všechny její body splněny,“ uvedl Bridgestone.

Před opětovným spuštěním v minulém měsíci bylo zavedeno několik zdravotních a bezpečnostních opatření. „Oslovili jsme všechny zaměstnance ještě před zahájením činnosti a provedli jsme plošný screening a prověřovali jsme symptomy a možnou expozici COVIDu. U vstupu do továrny probíhá bezkontaktní měření teploty na čele všech zaměstnanců. „Plánujeme také skenování zaměstnanců při vjezdu na parkoviště ještě předtím, než zaměstnanci zaparkují svá auta,“ uvedla společnost. „Ti zaměstnanci, kterým bude naměřena vyšší teplota, budou instruováni, aby šli domů a zavolali na osobní oddělení pro další instrukce. Výrazně jsme navýšili zásobování čistícími prostředky a zaměstnanci si budou moci před začátkem směny vyčistit veškeré své nástroje.“ uvedla společnost.

Zavedeny byly také povinné rozestupy, byl omezen počet lidí ve společných prostorách, byly upraveny směny a zrušeny meetingy. Evidentně to ale nestačilo.

Společnost v závodu v Iowě, kde probíhá výroba značek Bridgestone a Firestone, již dříve čelila několika závažným problémům s bezpečností zaměstnanců, které před šesti lety vyůstilo k amputaci končetiny jednoho ze zaměstnanců. Komise bezpečnosti práce poté v továrně nalezla 23 závažných porušení bezpečnosti, včetně nekrytých elektrických motorů a chybějícího zábradlí.

Bridgestone nyní k žádnému dalšímu omezení výroby ale ani přes tuto nákazu sahat nemíní. Závod zůstane v provozu, s výjimkou dříve naplánovaných odstávek na Memorial Day a na čtvrtého července.


Images by Bridgestone Americas Inc., Bridgestone Americas Tire Operations LLC