Bridgestone vyvinul pneu pro první plně elektrickou Cupru. Slibuje velmi dlouhý dojezd

Výrobce výkonných vozidel Cupra si vybral společnost Bridgestone jako partnera pro výrobu pneumatik pro první plně elektrické vozidlo s názvem Born.

Aby vozidlo mohlo dosáhnout dojezdu až 548 km, vyrobila společnost Bridgestone pneumatiky na míru. Mají se vyznačovat velmi nízkým valivým odporem a proto jsou vybaveny lehkou technologií ENLITEN. Tato udržitelná technologie vytvořená společností Bridgestone snižuje valivý odpor pneumatik až o 30% a hmotnost pneumatik až o 20%. Oba faktory pomáhají prodloužit dojezd elektromobilu. Díky lepší produktivitě zdrojů navíc snižuje i dopad pneumatiky na životní prostředí.

Specializované pneumatiky poskytují vynikající výkon za mokra a vysokou stabilitu na silnici. Nabízejí také další výhodu – řešení Bridgestone B-Seal – technologii, která automaticky utěsní propíchnutou pneumatiku, aby se zabránilo ztrátě vzduchu v případě defektu.

Pro vývojovou fázi využila společnost Bridgestone svou technologii virtuálního vývoje pneumatik, aby snížila počet prototypů pneumatik potřebných pro výzkum. Výrobce pneumatik tvrdí, že použitím této technologie lze snížit spotřebu surovin a emise CO2 přibližně o 60%. Další výhodou technologie Virtual Tire Development je, že čas potřebný k uvedení pneumatik na trh lze zkrátit o 50 %, což přispívá k udržitelnější a efektivnější výrobě pneumatik.

Aby Cupra Born splňovala potřeby řidičů v různých lokalitách, Bridgestone vyvinul na míru i pneumatiky Turanza ECO pro letní počasí, pneumatiky Blizzak pro zimu a celoroční pneumatiky Weather Control, které zajišťují flexibilitu. Všechny pneumatiky jsou vyvinuty a vyráběny v Evropě.

Cupra (součást koncernu Volkswagen) dnes přistoupila k zahájení sériové výroby plně elektrického modelu Cupra Born v září tohoto roku v německém Cvikově.


Images by SEAT, S.A., Volkswagen AG